Značaj ugrađivanja parking senzora i kamere

Ponekad i ljubitelji vožnje jedva čekaju da se završi ista, da pobegnu od gradske gužve i da ohlade glavu od zvuka sirena, čekanja na semaforu i drugih, nekorektnih, vozača. Čak i oni koji uspevaju da vide bolju stranu saobraćaja, jer se najbolje osećaju za volanom svog automobila, žurno kruže oko parkinga ne bi li ugrabili dobro mesto i što pre otišli kući na toplu večeru ili pod hladan tuš. Međutim, mnogi vozači, pogotovo tek izlašli iz auto škole, tokom čitave vožnje strepe baš od tog momenta – parkiranja.

Parkiranje je za neke vozače poput bauka. Do tog momenta je sve bilo u redu, a onda počinje nervoza, ishitrenost i najčešće se u toj brzopletosti i napravi greška koja rezultira ogrebotinom ili udubljenjem na vašem ili možda čak i na tuđem vozilu.

Mnogi vozači osećaju pritisak jer drugi vozači nestrpljivo čekaju da oni završe sa parkiranjem, kako bi i sami mogli da nastave potragu za svojim parking mestom. Još ako uz to dodamo blicanje ili sviranje kao znak da vam traže da se ubrzate to će sigurno samo pogoršati situaciju ili čak navesti nesigurne vozače da odustanu od tog parking mesta.

Istina je da imamo sve vreme ovog sveta i da ne treba da se obaziremo na nerazumne vozače, već da se potrudimo da sve odradimo kako treba. Niko se naučen nije rodio i u redu je ako se parkiramo i iz stotog manevra. Svakako je sve bolje od oštećenja vašeg i susednog vozila.

Da li je istina da žene imaju lošiju orjentaciju i osećaj za prostor nije dovoljno naučno provereno, ali stereotip da su vozači ženskog pola manje sposobni dobro da parkiraju atomobil postoji.

Istina je da mnoge pripadnice ženskog pola nisu se interesovale za vožnju i automobile od malena, kao što je to činjenica sa pripadnicima muškog pola, tako da je moguće da su manje pažnje i truda posvetile finesama parkiranja ili vožnje tokom savladavanja istih. Ali daleko od toga da se može ovakav zaključak generisati. Opet, činjenica je da su pripadnici muškog pola u znatno većem procentu uzročnici i učesnici saobraćajnih nezgoda.

Dakle, bez obzira na pol i godine iskustva u vožnji, parkiranje će svakom vozaču kad-kad biti izazov. Pogotovo kada je reč o paralelnom parkiranju. Mnogi vozači, čak i oni dugogodišnji, izbegavaju situacije u kojima moraju da se parkiraju paralelno, penju na visoke ivičnjake i sl.

Sa razlogom postoji pošalica „Kod parkiranja su mi najgori svedoci“.

Međutim, za ove muke postoji idealno rešenje.

Ugrađivanjem parking senzora i kamere zaboravićete da vam je parkiranje ikada predstavljalo problem.

Glavna prednost senzora za parkiranje sastoji se u tome što će se aktivirati čim započnete parkiranje automobila. To je poput dodatnog para očiju na leđima. Svaki potencijalni sudar se na taj način može izbeći.

To je vodeći razlog zašto bi svako trebalo da požuri sa kupovinom ovih dodataka. Bez obzira koliko ste iskusan vozač, dodatne mere predostrožnosti nikako ne bi škodile.

Broj vozača se konstantno povećava i svaki veći grad suočava se sa hroničnim manjkom javnih i stambenih parking mesta. Uz to, dužina i širina automobila se takođe povećavala iz godine u godinu, tako da i ako nađete parking mesto, to ne znači da će parkiranje biti jednostavno.

Postoji nekoliko različitih tipova parking senzora i za koji god da se odlučite sigurno nećete pogrešiti. Parking senzor određuje udaljenosti objekata ili prepreka emitujući ultrazvučne ili elektromagnetne talase, a zatim prikazuje izračunatu udaljenost između prepreke i senzora. Kamera predstavlja bukvalan, vizuelan prikaz stanja okoline automobila. Pomoću nje imate najuverljiviji pregled onoga šta je blizu vozila, koje je veličine, izgleda, svega. Noviji automobili dolaze čak i sa kamerama koje imaju opciju da vam pokažu stanje automobila iz „ptičije perspektive“.

Instalacija kamera i ugradnja parking senzora možda trenutno zvuči kao bespotrebno izdvajanje velike sume novca, ali sama pomisao koliko biste plaćali popravke šteta do kojih bi moglo da dođe pokazuje vam da je to jeftinija i definitivno sigurna opcija.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *