10 saveta za restauraciju starog nameštaja

Ljudi koji se bave restauracijom nameštaja, ili oni koji to rade iz hobija, imaju jedan isti san – maštaju o tome kako pored puta pronalaze komad starog raspalog nameštaja, i kako da mu povrate  nekadašnji sjaj, ili naprave od njega nešto sasvim novo i posebno. I kako da ih ne razumete. Ideja o tome da spašavate nešto osuđeno na  propast i dajete zaboravljenom predmetu priliku za novi život. Ukoliko pričamo o restauratorima, njihova osnovna ideja je uvek da staru fotelju ili krevet, orman ili stolicu, vrate u originalno stanje, što približnije moguće. Sve ovo, iako podseća na proces fejsliftinga, mnogo je više od toga. Suština je učiniti predmet ponovo korisnim, i verovatno mu podići cenu.

Budite sigurni da imate vremena da se posvetite projektu

Recimo da ste upravo pronašli pravi sto koji ste želeli i po savršenoj ceni: nula dinara. Već možete da zamislite sve promene koje je moguće izvršiti, i našli ste mu savršeno mesto u svom domu. Sve što mu je potrebno je magični nežni dodir ruke restauratora.

Ipak, važno je upamtiti i ostati svestan činjenice, da i mali projekti mogu da prerastu u nešto što vam konstantno oduzima vreme, duži vremenski period. Što je kompleksniji  zadatak, više će vam trebati vremena da ga okončate.  Duboke rezbarije može da se dogodi da je potrebno satima  guliti. Ukoliko vam se dogodi da treba recimo da uklonite rđu, znajte da je to posao za koji će vam trebati više dana.

Istražite i raspitajte se

Uradite malo istraživanje i pokušajte da otkrijete cenu predmeta koji sređujete. Pregledajte ga dobro i pokušajte da pronađete nešto što bi ukazivalo gde je on proizveden. Ako sumnjate da je moguće da je reč o vrednom komadu nameštaja, o restauraciji se konsultujte sa profesionalcima.

Čak i ukoliko niste ekspert, niti neko ko se bavi restauracijom, ne brinite, lako je pronaći tragove koji će vam ukazivati starost pronađenog predmeta. Pregledajte vaš predmet i pronađite na njemu šrafiće. Odvrnite ih i pogledajte jesu li zupci na navoju na nejednakim razmacima. Ukoliko jesu, pred vama je prilično star komad nameštaja. Savet i procenu stručnjaka  je potrebno potražiti i u slučaju da ste uočili na fiokama da imaju ’zlgobove’ (izgledaju kao međusobno povezani delovi slagalice, pošto su oni znak skupog i starog nameštaja.

Odredite budžet

Nakon što odlučite da je nameštaj koji ste pronašli vredan vašeg ulaganja vremena i novca, treba da odlučite koliko ćete tačno novca uložiti. Hoće li vas prepravka i vraćanje u život koštati manje od kupovine nove stvari? Koliko vam je bitan i je li to nešto nemoguće inače pronaći takvo na tržištu. Na koncu najvažnije je da imate jasnu viziju gde sa novim stolom, ili šta već restauriate, i da mu već vidite namenu.

Budite sigurni šta želite da dobijete

Dešava se svakome  da pokupi stočić ili bilo koji deo nameštaja, sa otpada ili pijace, jer mu se učini da je baš savršene boje za vaš dnevni boravak. Nakon što ga očistite, vidite da to i nije baš ta nijansa koja vama treba. Da bi bili sigurni da ćete mu povratiti originalan izgled, pronađite deo nameštaja koji nije bio izložen dnevnoj svetlosti (recimo površinu ispod stola, kada izvučete fioku), i tu ćete pronaći boju kakva je bila na početku. Ukoliko je to i dalje ono što vama treba, bacite se na posao.

 

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *