Da li muškarci više vole modu od žena?

Moda i stil su oduvek rezervisani za žene, zar ne? Navikli smo da na modnim pistama gledamo divne manekenke koje promovišu visoku modu i eleganciju. Međutim, zahvaljujući Internetu otkrili smo da i muškarci i te kako vole da se lepo obuku. Izgradnja ličnog stila i praćenje modnih trendova očigledno se nalazi na vrhu liste prioriteta modernog muškarca. 

S obzirom na to koliko pažnje posvećuju stilizovanju odeće i odabiru savršene odevne kombinacije, pitanje koje izbija u prvi plan je: da li muškarci više vole modu od žena? Da li je to razlog što je muška modna industrija doživela veći rast od ženske u poslednjih nekoliko godina? Pročitajte u našem tekstu zbog čega muškarci sve više vole modu, zapravo.

Granice su se pomerile

Dok je ranije prva asocijacija na modu uvek bila otmeno odevena žena koja pleni svojim stilom, danas baš i nije tako. Modna industrija podjednako brine o potrebama i muškarca i žene da budu lepo odeveni. Očigledno je da su pomerile neke granice koje su postojale. Dok je sredinom prošlog veka ikona stila bila Odri Hepbern, retko ko je obraćao pažnju na odevnu kombinaciju Gregori Peka, na primer.  Danas su sve oči uprte u par, kao što su Dejvid i Viktorija Bekam. Dejvid Bekam jedan od prvih fudbalera koji je bio modna ikona, jednako prepoznat u sportu kao i u modnoj industriji.

Može se reći da je od Bekama na izvestan način počelo to drugačije posmatranje muške mode.

Muškarcima je stalo do izgleda – i to više nije tabu!

Moderno društvo je mnogo otvorenije u odnosu na pre. Prateći maksimu da svako ima pravo na svoj život, na različitost ili jednostavno da živi u skladu sa svojim pogledima na svet, i muškarci i žene danas mnogo lakše prihvataju druge ljude. Sasvim je jasno da se to moralo odraziti i na naše stavove o tuđem izgledu. Dok su se ranije muškarci ustručavali da pokažu da im je stalo do toga kako će se obući ili očešljati, danas je potpuno neprihvatljiv nemar i neurednost u izgledu.

muskarac-na-bazenu-kupaci-kostim

Stoga ne treba da iznenadi što muški pol posvećeno bira košulje, pantalone, cipele, uklapa kaiševe, satove. Posvećenost stilu prati sva godišnja doba, pa tako postoje modeli kaputa i šalova, kupaći koji muškarci rado nose, majice ili letnje bluze u različitim dezenima i slično.

Sve više muškaraca se oseća ugodno u svojoj koži

To više nije tajna! Sve više muškaraca udovoljava sebi i stalo im je do toga kako će se obući i osećati. Neki muškarci vole da se doteruju i pažljivije biraju odevne predmete za sebe, neki ne. Međutim, sasvim je jasno da se na neki način svi uklapaju u šablon odevanja društvene grupe kojoj osećaju da pripadaju. Lepo odeveni muškarci su uspešniji, imaju više samopouzdanja i sigurniji su na svakom životnom polju.

Nemar o izgledu je postao društveno neprihvatljiv

Biti društveno prihvaćen i voljen od strane bliskih osoba vrlo je važno i za muškarce i za žene. Možda će zvučati grubo, ali je istinito – ako ne brinete o sebi i svom izgledu, društvo vas može odbaciti. Svaki nemar prema telu, odevanju i ličnom razvoju drugi ljudi će oceniti negativno. Zbog čega je to tako? Ukoliko ne marite za svoj izgled, ostavljate utisak da ste neiskreni u svakom aspektu svog života. Niko ne želi da bude sa nemarnom osobom koja očigledno nema kontrolu nad svojim životom. Sasvim je jasno, nega lica i tela nije rezervisana samo za žene.

Žene su sve ravnopravnije s muškarcima

Verovali ili ne, sve veći fokus na rodnu ravnopravnost i te kako utiče na mušku modu i stavove muškarca o sopstvenom izgledu. Žene imaju sve veću kontrolu nad tim kako će voditi svoj život, kojim će se poslom baviti, pa i kakvog će muškarca odabrati za svog partnera. Danas je više nego ikad jasno da se muškarci moraju potruditi da impresioniraju ženu koju žele dobiti – obrnuto. Iz tog razloga muškarci sve više počinju razmišljati o svom izgledu.

Više nije tabu da muškarci izraze svoja osećanja

Baš kao što je muška moda bila tabu tema, isto se može reći i za muškarce i način na koji izražavaju svoja osećanja. Da budemo precizniji – nije bilo prihvatljivo da muškarci razgovaraju o osećanjima. To jednostavno nije bila “muška stvar”. Međutim, danas više ne postoji problem oko činjenice da i muškarci imaju osećaja i da ih žele izraziti. Sada je već jasno da svoje misli i osećanja pripadnici muškog pola mogu izraziti na više načina, a stil je definitivno jedan od njih.

Muškarci žele da budu društveno prihvaćeni

U skladu sa već pomenutim izražavanjem osećanja je i osnovna čovekova želja da bude prihvaćen u društvu. To jednako važi i za muškarce i za žene. Da bismo bili društveno prihvaćeni, potrebno je da radimo ono što društvo čini i želi. To znači da, iako volimo da verujemo da smo jedinstveni, ipak poput svih sledimo neke trendove u modi ili tehnologiji, na primer. Kada smo odeveni u skladu sa vodećim modnim stilom, ne odskačemo od drugih, pa smo automatski deo grupe.

Na mlađe muškarce utiču stariji

Nije u pitanju ništa novo – mladi muškarci, momci i dečaci se oduvek ugledaju na starije. Tako upijaju ideje i stavove muškaraca iz svoje sredine, pa i način odevanja i stila.

Kada govorimo o uticaju, ne smemo zaboraviti ni društvene mreže, pogotovo Instagram na kom je velika pažnja usmerena upravo na mušku modu. Sve je više modnih blogera i influensera u svetu. To nas dovodi do toga da je danas sve više mlađih muškaraca koji razmišljaju o svom izgledu i stilu.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *