Kako zameniti gumu na automobilu?

Svakom vozaču može da se desi da mu tokom vožnje pukne guma. Ukoliko ne želite da čekate nekog od servisera i hoćete da to obavite sami, u narednom delu teksta dobićete savete kako se to tačno radi.

Vozilo mora da bude na ravnoj površini, povucite ručnu i dodatno osigurajte vaše vozilo. Za zamenu točka potrebno vam je:

  • Ključ za točak
  • Dizalica

Prvo postavljate dizalicu na odgovarajuće mesto gde ona može dobro da „ulegne“. Otpustite točak uz pomoć ključa koji želite da zamenite. Uz pomoć dizalice podižete vozilo dok se auto guma ne odvoji od asfalta. Jako je bitno da vodite računa o rezervnoj gumi koja se nalazi u vašem gepeku, jer ona je vaš spas kada se desi neka nepredivđena situacija.

Rezervnu gumu postavljate u suprotnom smeru i vodite računa gde se nalaze rupe za šrafove. Zategnite sva četri šrafa kako biste bili sigurni da ste privukli felnu do točka. Tek tada možete da spustite auto. Kada ste sigurni da je točak dodrinuo zemlju možete do kraja zategnuti šrafove. Vašu probušenu gumu zamenite kod vulkanizera ili kupite novu gumu za vaš automobil. Ne krećite nigde bez rezervne gume.

Upotreba zimskih auto guma

Upotreba zimskih guma su predivđene Zakonom, koji predviđa da zimske gume morate da koristite u periodu od prvog novembra do prvog aprila. Debljina šara na zimskim gumama je potrebno da bude minimalno četiri milimetra. Nije potrebno da gazna površina zimskih guma bude ista kao gazna poršina letnjih guma, preporuka je da zimska guma bude nešto uža od letnje jer se zimi vozi manjom brzinom nego u letnjem periodu godine.

Zimske gume su bolje zimi jer je pre svega bolje držanje pravca, bolja je prolaznost po snegu, bezbedniji ulazak u krivinama, bolje kočenje. Ako se zimske gume koriste leti to može biti loše, jer zimska guma tokom visoke temperature postaje mekša što dovodi do toga da se ona brže troši, povećava se otpor a samim tim i potrošnja goriva od pet do deset posto.

auto gume 1

Minimalna šara letnjih guma prema Zakonu Srbije je 1,6 milimetra. Preporuka je da gume menjaju pre tog zakonoskog minimuma. Letnje gume su otpornije na visoku tempteraturu, bolje drže pravac tokom vožnje, stabilniji je ulazak u krivine, manji je otpor i manja potrošnja u odnosu na to ako koristite zimske gume leti. Ako se letnje gume koriste tokom zime, veće je proklizavanja tokom starta, veliko je zanošenje u krivini i veliki je zaustavni put prilikom kočenja.

Imajte obazvno komplet letnjih i zimskih guma, prvenstveno zbog vaše bezbednosti i bezbednosti svih ostalih učesnika u saobraćaju.

Gume možete odlagati sa felnama ili bez, najbolje je gume odlagati sa felnama. Takođe, mogu se odlagati tako što će te ih okačiti na zid ili če te ih poređati jednu pored druge na gaznoj površini. Gume sa felnama nemojte odlagati bočno, ukoliko nemate felne slobodno ih možete ovako postaviti.

Imajte što više informacija oko toga kako pravilno koristiti i skladištiti gume, jer od ovih akcija zavisi i to koliko će vaše gume biti dugotrajne i kvalitetne tokom korišćenja.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *