Lekovite biljke i njihova primena u narodnoj medicini

majcina dusica

Najstariji lekovi koji ljudi koriste u lečenju i tretiranju raznih bolesti i tegoba su upravo biljke. Danas savremena medicina uveliko koristi, proučava i klinički primenjuje lekovite biljke. 

Evo neke od njih koje možete i sami uzgajati u vašem vrtu.

Aloe vera

Aloe vera u svom sastavu sadrži vitamin D, A, C, E i vitamine B grupe. Oligo elemente i minerale kao što su kalcijum, natrijum, kalijum i enzime kao što su amilaza i lipaza takođe u visokim koncentracijama sadrži aloe vera. Onda je i razumljivo zašto su stari egipćani ovu biljku nazivali “biljkom besmrtnosti”. Aloe je poznata kao biljka koja umirujuće deluje na kožu, pomaže kod zacelivanja rana, opekotina i osipa a najefikasnija je kada se unosi u organizam. Još uvek se izučavaju njene koristi za organizam jer počela je primena aloe u lečenju nekih najkompleksnijih bolesti, kao što su tumori, Aids itd.

Nana

Nana je prirodni hibrid metvice i vodenice. Ona je najverovatnije najstarija biljka poznata čoveku. Postoje istorijski zapisi da se nana koristila kao lek još pre hiljadu godina. Čaj od nane će umiriti nervozni stomak, olakšaće bol u stomaku ili će smanjiti gasove. Ako imate mučnine tokom vožnje ponesite sa sobom grančicu nane i povremeno je pomirišite, smanjiće vam mučninu i gađenje. Mentol, aktivna materija koja se nalazi u nani, rashlađuje kožu, te kao takva se koristi kao obloga na koži da bi se ublažilo peckanje ili svrab usled alergija ili raznih upalnih stanja. Takođe ima blago analgetsko dejstvo, ublažava glavobolju i bolove u mišićima.

Majčina dušica

Ova višegodišnja biljka je neizostavna u kolekciji lekovitog bilja. Koristite majčinu dušicu da biste se rešili neprijatnog zadaha i afti u ustima. Takođe dosta pomaže kog upale grla i krajnika. Udisanje isparenja takođe pomaže kod nervne iscrpljenosti. Njena najčešća upotreba je kod infekcija respiratornog trakta i tu se pokazala kao veoma efikasna kod bronhitisa i kašlja. Ona je antiseptik za unutrašnje organe, organe za disanje i urogenitalne organe.

Ruzmarin

Ruzmarin je drvenasti žbun i zaslužuje svoje mesto u svakoj bašti, što zbog svojih lekovitih dejstava što zbog kulinarstva. Ruzmarin se smatrao lekovitim još u antičkom dobu, a danas se smatra da je koristan za opšte zdravlje i vitalnost čitavog organizma. Smatra se da je ruzmarin dobar za pamćenje i da usporava starenje mozga, što su i potvrdile neke studije. Njegov potencijal u lečenju težih oboljenja je obećavajući.

Kamilica

Ni jedna bašta sa lekovitim biljkama se ne može zamisliti bez kamilice. Kamilica koja se gaji i upotrebljava kod nas je rimska kamilica. Ništa nije bolje od šolje toplog čaja od kamilice ako se osećate uznemireno, anksiozno i ako ne možete da zaspite.

Žalfija

Žalfija je biljka koja ima dugu istoriju korišćenja u medicini. Ova biljka ima široku primenu, u kulinarstvu, poboljšava apetit i sprečava nadimanje. Takođe reguliše hormone kod žena i ublažava predmenstrualne simptome kao i simptome u menopauzi. Udisanje pare od žalfije može olakšati respiratorne probleme, uključujući i astmu.

Lavanda

Lavanda, pored toga što divno miriše i ima divnu ljubičastu boju cvetova, ona može da se primenjuje i terapeutski, kao antidepresiv. Efikasna je u čišćenju kože od akni i ubrzava zaceljenje rana.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *