Najčešći kvarovi mobilnih telefona i kako ih sprečiti

Savremeni mobilni telefoni drastično su unapređeni u pogledu funkcionalnosti, kvaliteta, dizajna i trajnosti. Karakteriše ih to da su uglavnom u pitanju „smart“, odnosno „pametni“ uređaji, sa mnogo različitih aplikacija i mogućnosti poziva, snimaka i slično. Mogućnosti koje daju mobilni telefoni danas su enormne u pogledu komunikacija i svakodnevnih aktivnosti.

Međutim, iako su dosta kvalitetni, inovativni i poboljšanih karakteristika, često se dešavaju određeni kvarovi. Nekada je to slučaj kod određene serije mobilnih uređaja, ili pojedinačnih telefona, bez obzira na marku, tip i starost. Svaki kvar je individualan, tako da je vrlo važna mogućnost popravke. U nastavku teksta predstavljamo najčešće kvarove i načine njihovog sprečavanja.

Kvarovi ekrana

Jedan od najčešćih kvarova modernih mobilnih telefona jeste ekran. Razlog tome jeste što „smartfoni“ imaju ekrane osetljive na dodir, koji su podložni gubljenju funkcija tokom vremena. Pored toga, ekrani su veliki, pa danas pojedini telefoni dostižu mere veće i od 6 inča, pa je mnogo teže rukovanje, češće se javlja neprimetno ispadanje iz ruku i pucanje stakla. Zamena ekrana tada je neophodna.

Odlična preventiva u ovom smislu, da bi izostala zamena ekrana, jeste stavljanje zaštitne folije, tvrđeg stakla i korišćenje futrole za mobilni telefon, kako silikonske, tako i klasične preko celog uređaja. Tada je manja verovatnoća pojave kvara ekrana, bar u smislu fizičkih oštećenja. Gubljenje funkcionalnih svojstava rezultat su usporavanja rada uređaja tokom vremena, preopterećenosti aplikacijama i usporavanja rada internet mreže. Zamena ekrana danas je prilično skupa, pa mnogo češće ljudi kupuju nov uređaj, nego što menjaju kompletan ekran.

Usporavanje rada mobilnog telefona

Iako je zamena ekrana gotovo najčešći kvar uređaja, često se dešava i usporavanje rada mobilnog telefona. Razlog za to jeste prevelik broj različitih aplikacija, instaliranih u sistemu aparata. Tu se ubrajaju brojne društvene mreže, igrice, internet novine i časopisi, programi za snimanje i obradu fotografija i tome slično. Iako je memorija telefona danas mnogo veća na svakom uređaju, dolazi do preopterećenja.

Često korišćene aplikacije su sa nepouzdanih internet izvora, povlače različite viruse i oštećuju funkcije pametniog mobilnog telefona. Otežanim radom uređaj ne može da bude koristan, već tokom vremena se javlja potreba za zamenom delova, ili kupovinom novog aparata. Usporavanje je prvi znak da je potrebno redukovati memoriju. Poželjno je telefon odneti u dostupan servis, kako bi se deinstalirao sistem, očistio telefon od virusa i oslobodila potrebna memorija. Svakako je moguće i samostalno uraditi ponovnu instalaciju programa, što je privremeno, ali delotvorno rešenje.

Često isključivanje uređaja

Pored problema rada mobilnog telefona za koji se zahteva zamena ekrana, kontaktiranje dostupnog servisa, problem koji traži brzo rešenje je često isključivanje uređaja. Naizmenično nekontrolisano uključivanje i isključivanje aparata bez pozivanja tih funkcija od strane rukovaoca jeste pojava do koje dolazi nekada zbog problema sa baterijom, a nekada i zbog gubljenja funkcija tokom vremena. U vezi sa problemima održivosti baterije jeste činjenica da pomeranje baterije može prouzrokovati isključivanje telefona, što i nije veći problem.

Veći je problem to što baterije često oslabe, što koči funkcije, i sve češće u kraćem vremenskom korišćenju mobilnog uređaja. Takođe, u vezi sa preopterećenosti telefona, dešava se da je i to jak razlog isključivanja uređaja. U ovom slučaju je obavezno potrebno kontaktirati najbliži servis mobilnih telefona, jer je ovo znak da je potrebno detaljnije proveravanje, pre nego što dođe do potpune nemogućnosti funkcionisanja uređaja.

Savremeni mobilni telefoni daju dosta prednosti u pogledu uspostavljanja komunikacija, informisanja, zabavi i drugim aspektima od značaja za korisnika. Iako su dosta unapređeni, često dolazi do gubljenja funkcija tokom kraćeg ili dužeg vremenskog perioda. Rešenja ima dosta, ali je najbolje kontaktirati servis mobilnih telefona, radi ranog otklanjanja uzroka problema.

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *