Najlepša mesta za odmor u Turskoj

Sa fantastičnom prirodom koja obuhvata plaže, ali i visoke planine, Turska je kapija između Azije i Evrope hiljadama godina. Mesto trgovine i mešanja kultura, sa značajnom ulogom u istoriji ovog dela sveta.

Sve ovo čini Tursku odličnom turističkom destinacijom. U turističkoj agenciji Ponte Travel otkrili su nam koja su to, prema iskustvima njihovih putnika, najlepša mesta za obilazak i odmor u Turskoj: 

Istanbul

Bivši Carigrad ili Konstantinopolj, Istanbul je nekada bio glavni grad i u Vizantijskom i u Turskom carstvu. Trenutno je najveći grad u Turskoj i jedan od najvećih u svetu. Proteže se preko Bosforskog moreuza koji odvaja Evropu i Aziju i jedini je grad na svetu koji se nalazi na dva kontinenta. Impresivna arhitektura, istorijske znamenitosti, šoping, noćni život i egzotična atmosfera su nešto što čine ovaj grad posebnim. Sve najveće istorijske znamenitosti nalaze se u starom delu grada i ne smete ih propustiti. Samo neke od njih su Aja Sofija, Plava džamija i Topkapi Palata.

Kapadokija

Kapadokija se nalazi u centralnoj Anadoliji i poznata je po svom bajkovitom pejzažu punom raznih kamenih struktura u vidu dimnjaka, čunjeva i šiljkova. Prirodni procesi kao sto su erupcije vulkana i erozije zemljišta su doprinele nastanku ovih čudnih oblika u periodu od preko milion godina. Pre više hiljada godina, i ljudi su ostavili svoj trag u ovom predelu tako što su izgradili kuće, crkve, pa čak i cele podzemne gradove u kamenu. Hititi su bili prvi koji su napravili podzemne gradove, tražeći utočiste protiv vojske Grčke i Persije. Mnogo kasnije su došli hrišćani tražeći utočiste u tunelima i pećinama Kapadokije. Danas, neke od pećina u regionu pretvorene se u hotele u kojima možete odsesti tokom putovanja u Kapadokiju.

Kapadokija putovanje

Efes

Jedna od najvećih metropola u drevnoj Evropi, Efes je grad koji se nalazi u Turskoj na obali Egejskog mora. Do prvog veka pre nove ere, Efes je bio jedan od najvećih gradova u celom Rimskom Carstvu, i u njemu se nalazilo jedno od sedam svetskih čuda drevnog sveta, Artemidin hram. Ruševine Efesa su dobro očuvane i ograđene u jedno veliko arheološko nalazište, i ujedno je jedno od najpoželjnijih mesta za turiste u Turskoj. Neke od znamenitosti su veliki amfiteatar, Hadrijanov hram i predivna biblioteka Celsus. Biblioteka je građevina na dva sprata u kojoj su se čuvali više od 12 hiljada spisa.

Bodrum

Bodrum se nalazi u južnom delu egejske Turske. U njemu se nekada nalazio Mauzolej, jedan od sedam svetskih čuda drevnog sveta. Danas su zanimljive ruševine, prelepe plaže i hoteli na liticama nešto što privlači turiste širom sveta. Ako posećujete Bodrum, ne smete propustiti Zamak Svetog Petra, koji je ujedno poznat i kao Bodrumski Zamak. Ovaj zamak je napravljen rukom vitezova Hospitalaca, i sada služi kao muzej. Na istočnoj strani Bodruma, turisti mogu naći prelepu plažu koja nadgleda beskrajno more. Pored plaže nalazi se mnoštvo kafića, barova i noćnih klubova. U zapadnom delu grada su luka, tržni centri i restorani.

Alanja

alanja letovanje

Alanja je omanji grad na jugu Turske, ali nemojte da vas veličina ovog grada omete, jer je jedno od najlepših mesta koje možete posetiti. Sa dugom istorijom koja se može videti na svakom koraku, oduševiće vas i plaža sa belim peskom, prelepe litice sa kojih možete uživati u pogledu na grad i more, Tersansko brodogradilište, kao i mnoštvo barova, i restorana i druge istorijske znamenitosti. Svakako je Alanja jedno od najboljih mesta za letovanje u Turskoj.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *