Priprema automobila za zimu i važnost ležajeva

 

Pre zimskog perioda, važno je izvršiti dobru pripremu automobila za kritičnije vremenske prilike poput povećane vlage, snega i klizavosti na putevima.

Preporučljivo je da vaš auto kvalitetno održavate tokom svake sezone. Proces pripreme automobila za zimsku sezonu ne sastoji se samo u menjanju letnjih guma, već i u čišćenju automobila u specijalizovanim autoperionicama, zamene ulja, proveravanja akomulatora, sistema za hlađenje i grejanje, ispravnost kočnica i slično. Na usluzi će vam biti autoservisi koji će izvršiti provere stanja automobila i spremnost za nove vremenske prilike, zatim, zamene i popravke rezervnih delova. 

Kakve usluge su moguće u autoservisima

S obzirom da bi sigurnost na putevima tokom zimskog perioda trebala biti na prvom mestu, autoservisi nude razne usluge, poput provera točkova, da li postoje određena oštećenja u unutrašnjosti, da li ispravno balansiraju, kakvo je stanje samog točka i gumenih ventila, zatim, zamene ulja i drugih tečnosti u automobilu, razne dijagnostike, popravke šasija, zamene ležajeva, pragova, amortizera, kočnih diskova, svećica i slično. Stanje guma je od velike važnosti, kao i pouzdanost kočnica, dobra priprema karoserije kako bi se izbegla korozivnost usled atmosferskih promena i soli. Svojom savremenom i kvalitetnom opremom, ali i profesionalnošću i širokim spektrom uslužnosti, autoservisi igraju važnu ulogu u životu automobila i vlasnika. 

Uloga ležajeva i kako prepoznati kvar

Bez ležajeva automobil se ne bi mogao pokretati pa je bitnost ovog elementa velika. Uz pomoć njih automobil se može izlagati ekstremnijim uslovima, bezbedno funkcionišući u raznim ubrzanjima, kočenjima, tokom neravnina na putevima i slično. Ležajevi kao glavni elementi rotacije točka, mogu izazvati veliku opasnost usled kvara jer izazivaju naglo zaustavljanje točka, pa prilikom velike brzine može se dogoditi nesreća. Iz tog razloga, ležajeve je bitno proveravati i menjati. Neispravan i istrošen ležaj prepoznaćete po specifičnom zvuku, buci i vibracijama tokom vožnje, usporavanjem auta i povlačenjem u stranu. U prodaji se mogu naći široki spektrovi ležajeva, različitog dizajna i materijala. 

Skf – svetski lider u proizvodnji ležajeva

U svetskoj kompaniji Skf, imaćete širok raspon ležajeva. Dostupnost Skf ležajeva na osnuvu dimenzija, nosivosti, vrsta podmazivanja, težine i drugih parametara, kao i kugličnih ili valjkastih ležajeva, biće pravo rešenje za vašu bezbednost i manje troškove održavanja automobila. Skf ležajevi u trgovini mogu se pronaći sa integrisanim senzorima koji imaju ulogu u trajnosti, brzini i kontroli motora, zatim, cilindrični i konusni valjkasti ležajevi koji podnose ekstremne uslove i imaju produžen vek trajnosti, ležajevi sa samoporavnjanjem i drugi. Jedinstveni proizvodi udovoljavaju mnogim zahtevima kupaca. Za koji god Skf ležaj da ste zainteresovani, budite sigurni da ćete dobiti kvalitetan proizvod koji poseduje čvrstoću i balans između izdržljivosti i trenja.

Kako samostalno održavati automobil tokom zime

Pre svega, potrebno je da pripremite određeni pomoćni komplet za vaš automobil, na primer, u prtljažnik možete ubaciti uže za vuču, lopatu, odmrzivače stakla, dizalicu, lampu i slično… Zatim, u rezervoar možete sipati sredstvo protiv zimskog smrzavanja, a vrata i brave tretirati sa silikonom i sličnim vodoodbojnim sredstvima kako ne bi ledila. Preporučljivo je često provetravanje unutrašnjosti, a provera akomulatora i sistema za hlađenje neizbežna. Bitno je obaviti i reviziju alternatora, ležajeva, izvršiti podmazivanje ili zamenu, i pravilno izabrati ulje za motor kako bi automobil tokom hladnog perioda radio bez ikakvih problema. 

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *