Odabir auto škole i zašto je on veoma bitan

Danas gotovo svi mladi kada steknu starosni uslov za polaganje vozačkog ispita pohrle u auto škole kako bi što pre dobili vozačku dozvolu i tako postali nezavisni od svojih roditelja. Ali pred njima je i važan zadatak – kako odabrati najbolju školu. U našoj zemlji posluje veliki broj njih i veoma je teško odlučiti se za jednu koja bi pružila najkavalitetnije znanje o vožnji i saobraćaju uopšte.

Preporuka prijatelja i internet pretraživanje

Odabrati pravu auto školu nije lako. To je jedan ozbiljan i zahtevan posao. Veliki broj njih ima svoje internet prezentacije, te se na vrlo brz i lak način možemo informisati o onome što nude. Ali ono što prezentuju na svojim stranicama ne mora nužno ni da bude tačno, već je najbolje suziti izbor i krenuti lično do njih. Ovde iskustvo i pomoć prijatelja može biti od velikog značaja.

Cena obuke

Svakog polaznika i njegovu porodicu najpre privuče cena. Visina naknade za obuku je različita i svakako treba potražiti onu koja odgovara raspoloživom budžetu, ali nikako to ne bi trebalo da bude najbitnija stavka. Potrebno je obratiti pažnju šta je uključeno u tu cenu. Nekada je ona visoka, ali kvalitet usluge nije na visokom nivou, ali isto tako, za neki manji novac može se dobiti i dosta toga, tako da treba sagledati opravdanost svake cene.

Većina auto škola nudi mnoge pogodnosti kada je reč o plaćanju, tako da, osim gotovinski, postoji mogućnost plaćanja na rate čekovima ili kreditnim karticama.

Vozni park

Tehnički ispravna vozila su vrlo bitna za kvalitet obuke, kao i za bezbednost u toku obavljanja iste. O tome se treba raspitati prilikom odabira auto škole, kao jednom od bitnijih faktora. Vozila novijeg datuma pružaju mogućnost sigurnog i kvalitetnog rada sa kandidatima.

Česte izmene u voznom parku su znak da auto škola prati trendove u automobilskoj industriji i da se trudi da kandidatima obezbedi kavlitetnu i udobnu obuku. Na taj način stiče se utisak da im je stalo da budući vozači kod njih steknu znanje koje će obezbediti sigurnost u vožnji kako njima, tako i drugim učesnicima u saobraćaju.

Profesionalan odnos prema kandidatima, kao i čista, uredna i konforna vozila čine da i sami kandidati steknu navike o važnosti održavanja svojih budućih vozila.

Instruktor vožnje

Najznačajnije za dobru obuku vožnje je odabrati pravog instruktora. A on bi trebalo da ima nekoliko bitnih osobina, kao što su obrazovanje i stručnost, strpljenje, pedantnost u radu. Od njega najviše zavisi kako će se kanditati snalaziti u saobraćaju i koliko će prihvatiti pravila i odgovornost za svoje postupke. Svaki dobar instruktor se posvećuje svakom kandidatu lično. Ono na čemu treba raditi je izgraditi prijateljski odnos između njih, kako bi imali poverenja jedno u drugo.

Na ovaj način se kandidat oslobađa treme i opušta što je važno za proces vožnje, a i komunikaciju. Kandidat je slobodan da pita sve što ga zanima i otkloni sve nejasnoće.

Takođe, instruktor vožnje mora biti i dobar psiholog i umeti da prenese svoje znanje na kandidata. Najbolji su instruktori oni kod kojih je najveća prolaznost, te je ovo jedan pokazatelja kakva je auto škola u pitanju.

Odnos auto škola – kandidat

Kvalitetan rad se ogleda i u odnosu prema kandidatima. Auto škole se finansiraju od  novca koje zarade od svojih kandidata, te je logično da će se truditi na svaki mogući način da im izađu u susret i prilagode se njihovim željama i potrebama.

One bi trebalo da budu fleksibilne u zakazivanju časova i svoje termine prilagode obavezama kandidata. Ovakav vid profesionalizma može biti presudan u odabiru auto škole.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *