Saveti za uređenje potkrovlja

Iako ušuškano i atraktivno, potkrovlje zapravo ume da zada velike muke kada je njegovo uređenje u pitanju. Ovakvi tipovi stanova su po mnogo čemu specifični, a naročito veliki problem predstavlja njihova veličina jer je ograničenost u pogledu kvadrature glavni izvor svih problema sa uređenjem. Gde staviti ovo, gde staviti ono, da li je ovo višak ili ne, samo su neke od misli koje nam prolaze kroz glavu kada pokušavamo da sklopimo sve kockice.

Vreme je za krečenje!

Ipak, hajde da krenemo redom. Ako pretpostavimo da je potkrovlje malo i skučeno, potrebno je nešto čime bismo makar vizuelno učinili prostor većim i prostranijim. Na raspolaganju su vam dve opcije. Prva – krečenje! Bela boja zidova dokazano čini prostor otvorenijim i prostranijim dok će ga tamnije nijanse zidova nekako zatvoriti. Ukoliko niste ljubitelj belih zidova i deluju vam nekako prazno i bezlično, onda ukrasite svoj dom nežnim, pastelnim tonovima koji u dovoljno svetli da stvore isti efekat kao i bela.

Druga opcija je da osvetljenje dovedete do savršenstva. Tačnije, poenta je da u svakom trenutku imate što više dnevne svetlosti što bi značilo da čak i veštačka svetlost treba da bude što prirodnija. Uložite novac u veće i kvalitetnije krovne prozore, a na raspolaganju su vam i balkoni i svetlosni tuneli koji se lako mogu ugraditi u svako potkrovlje i tako mu omogućiti više svetlosti i prostraniji izgled.

Mudro birajte nameštaj!

Kada ste rešili problem zidova i osvetljenja, vreme je da se pozabavite samim uređenjem odnosno organizacijom nameštaja. Kada nemate mnogo prostora na raspolaganju, morate da zavolite minimalizam i usvojite umeće pametnog i praktičnog uređenja. Sada je trenutak da pospremite sve stvari kako u pogledu pokućstva, tako i u pogledu ličnih stvari i rešite se svega što je višak kako biste dobili na slobodnom prostoru. Od onoga što je preostalo, napravite dalje planove.

Potrudite se da birate one komade nameštaja koji su višenamenski i praktični. Na primer, ugaone garniture se odlično uklapaju u svako potkrovlje kako zbog samog oblika, tako i zbog praktičnosti – jedan komad nameštaja menja nekoliko njih, dakle, štedi prostor. Odaberite police-šankove koji se lako mogu transformisati u trpezarijski sto sa stolicama. Odaberite stolove koji u sebi skrivaju još polica, pregrada ili fioka koje mogu da sakriju sve ono što ne možete da bacite, ali ne mora da stoji ni javno, u spoljašnjosti. Razumete u čemu je poenta? Kako bi olakšali sebi izbor nameštaja i pronašli onaj ogovarajući posetite ovaj sajt.

Ne gušite prostor!

Previše detalja u bilo kom smislu nije poželjno kada su mali prostori u pitanju. Oni lako mogu da uguše prostor, zato je važno da umete da ograničite sami sebe. Nekoliko slika na zidovima, sobna biljka tu i tamo, kao i poneki ukras ili suvenir su u redu i poželjni, ali nemojte da preterujete. Posle nekog vremena ćete se i sami zasititi svih tih „džidžamidža“ naročito kada na red dođe čišćenje stana.

Prilikom uređenja potkrovlja nema prostora za greške i to doslovno. Budite mudri i pažljivo planirajte svaki detalj i uspećete da stvorite svoj dom iz snova. Okrenite se minimalizmu i otkrijte kako je to živeti u stilu „manje je više“. Svideće vam se!

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *