TIGANJI SU NEOPHODNI U SVAKOJ KUHINJI

 Nedelja je dan kada je porodica na okupu, kada se trudimo da nedeljni ručak bude pripremljen od što raznovrsnijih namirnica. Veoma je važno da kuvate u zdravom posuđu, jer imaju prednosti koje ne možete zanemariti, a to su priprema ukusne i sočne hrane, sa gotovo nimalo masnoće, pa je kuvanje veoma lako. Ravnomerno raspoređivanje toplote po svim zidovima dubokog tiganja omogućava veću brzinu kuvanja, bez nepotrebnog utroška energije. Hrana se kuva u svojim prirodnim sokovima, namirnica zadržava sve svoje hranljive materije, vitamine i minerale. Aluminijumsko i keramičko posuđe sa čeličnim dnom može se koristiti i na običnoj i na indukcionoj ringli, a ta čelična ploča omogućava da vam se tiganj ne klacka na šporetu, jer se čelik ne pregreva i ne dozvoljava deformaciju. Možda je ova investicija nešto skuplja, ali garantovano je dugotrajna. Tiganji različitih dimenzija i dubina su osnovni deo kuhinjskog posuđa bez kojeg ni jedna domaćica ne može da funkcioniše. U današnje vreme, da se primetiti da se skoro svi svetski poznati kuvari opredeljuju upravo za pripremu hrane u tiganju, jer on, svojim raznolikim oblicima obezbeđuje i kuvanje, barenje, prženje, grilovanje ili čak podgrevanje.

BEZBEDNO POSUĐE BEZ KANCEROGENIH MATERIJA

Stara izreka „ zdravlje na usta ulazi “ vremenom je postala sporna, jer smo svedoci da veliki broj teških bolesti dolazi baš od hrane koju konzumiramo i načina na koji je pripremamo. Spremanje sa mnogo rafinisanih ulja, zagorevanje hrane, otpadanje kancerogenih štetnih materija sa dna posuda i njihovo mešanje sa hranom, nameće nam brigu i pitanje – da li postoji bezbedno posuđe za pripremu hrane?

 Ako malo bolje pogledamo svetske kuvare, primetićemo da njihovo posuđe liči na prastaro posuđe iz vremena naših prabaka. Razlog za to je što se shvatilo da je najskuplja stvar koju čovek ima, upravo njegovo zdravlje, a priprema u ovakvom livenom, gusanom ili tradicionalno rečeno – tučenom posuđu je najbezbednija. Ovaj tip posuđa se koristi više od 2000 godina, još iz drevne Kine, preko stare Evrope, pa ga evo i u XXI veku. Hrana u ovakvom tiganju se priprema na vrlo malo ulja, ne zagoreva, ne lepi se, a ukus je izuzetan. Može se koristiti i na direktnoj vatri i na ringli. Održava se jednostavnim podmazivanjem nekog ulja ( kokosovog, lanenog ) u tankom sloju. Nema kancerogenih slojeva, a čak i ako pretrpi neko oštećenje poput ogrebotine, to stalno podmazivanje ne dovodi u opasnost bilo kakvo emitovanje štetnih materija. Ima modela od dvostruko livenog tiganja koji svojim zatvaranjem ne širi dim, mirise, štiti vas od prskanja, a hrana vam budi sva čula svojom simfonijom ukusa, prepuna potrebnim mineralima. U dubokom modelu koji je neizostavan u kuhinji, toplota se odlično sprovodi i raspoređuje i tako omogućava brže kuvanje sa manjim utroškom energije. Modeli od keramike sa staklenim poklopcem dodatno zadržavaju to bespotrebno isparavanje potrebnih hranljivih sastojaka. Ukoliko je to i samostalan električni tiganj, vi ga možete izneti van kuhinje, recimo u vašem dvorištu i spremiti obroke za veće društvo. Brze palačinke na kapljici ulja, gotove su za tren, jer bezbedna priprema hrane treba biti imperativ vašem zdravlju.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *