Šta kupiti detetu za rođendan? Ideje za poklon za sve uzraste

Bilo da birate poklon vašem detetu ili ste pozvani na dečiji rođendan, odabir idealnog poklona ume da bude pravi izazov. 

Ali kako u moru igračaka i svega što nude prodavnice dečje opreme odabrati dar koji će oduševiti malog slavljenika. 

Pre nego što krenete u pohod na neku od radnji iz kraja, pročitajte naše predloge koji vam mogu olakšati kupovinu.

Pokloni za bebe (0-2 godine)

Bebe su u fazi intenzivnog učenja i istraživanja sveta oko sebe. Njihove igračke treba da budu bezbedne, stimulativne i edukativne. 

Bebama će posebno biti interesante igračke koje razvijaju motoriku:

  • Setovi kocaka za slaganje pomažu u razvoju koordinacije oko-ruka
  • Mekane loptice idealne za stiskanje, bacanje i kotrljanje
  • Interaktivne plišane igračke sa zvucima i svetlima koje stimulišu čula

Knjige za bebe otkriće im očaravajući svet oblika i boja. Predlažemo mekane knjige sa slikama i teksturama, savršene za male ruke i zube, kao i knjige sa zvukovima.Tu su i igračke za kupanje poput plutajućih patkica, brodića ili šarenih kofica za presipanje vode.

Šta kupiti detetu od 2. do 4. godine?

Mala deca postaju sve radoznalija i sposobnija za samostalnu igru, te su prigodne igračke koje podstiču kreativnost i fizičku aktivnost.Na ovom uzrastu mališan voli da istražuje svet oko sebe, pa su igračke za aktivnosti napolju nepogrešiv izbor.

Tricikli i trotineti pomažu u razvoju ravnoteže i koordinacije i uz njih će se vaš mališan zabaviti satima.

Edukativne igračke su uvek dobar izbor, jer pomažu u razvoju logičkog razmišljanja i svesti o okruženju.Kreativni setovi za crtanje i bojenje podstiču maštu i kreativnost, dok igre sa plastelinom i kalupima razvijaju finu motoriku i omogućavaju slobodnu kreaciju.

Pokloni za predškolce (4-6 godina)

Predškolci su puni energije i radoznalosti. Vole igračke koje im omogućavaju da stvaraju, grade i istražuju.Setovi za konstruisanje poput LEGO kocki podstiču kreativnost, maštu i prostorno razmišljanje.

Retko koje dete na ovom uzrastu ne voli da crta i boji, pa su setovi za male umetnike pametan zbor. Bojice, flomasteri i akvarel savršeni su za izražavanje kreativnosti, dok setovi za izradu nakita razvijaju finu motoriku i osećaj za lepo.

Naš predlog su i knjige sa pričama i bogatim ilustracijama, kao i enciklopedije prilagođene deci, jer ih na zanimljiv način uče o svetu koji ih okružuje.

Pokloni za školarce (6-10 godina)

Deca školskog uzrasta vole izazove i nove informacije. Idealni pokloni za rođendan su oni koji podstiču učenje i druženje.

STEM igračke poput raznih setova za eksperimentisanje uče ih osnovnim principima nauke kroz igru.

Društvene ili strateške igre podstiču taktičko razmišljanje i timski rad, dok je sportska oprema, poput lopti ili seta za badminton, idealna za igru na otvorenom.

Pokloni za stariju decu (10+ godina)

Starija deca često imaju specifična interesovanja i hobije. Važno je odabrati poklone koji će ih stimulisati i zabavljati.Ovde govorimo o deci koja ulaze u tinejdžerske godine, pa mogu posebno biti osetljiva na pogrešno izabran poklon. Zato dobro razmislite o tome koja su interesovanja deteta, a na ovom uzrastu ona se mogu promeniti preko noći.

Nije loše pitati vašeg tinejdžera koji poklon bi ga obradovao. 

Na ovom uzrastu možete očekivati da vam zatraže neki tehnološki gadžet ili nešto što se uklapa u njihove trenutne hobije.

Pokloni za sve uzraste

Ako niste sigurni šta dete voli, evo nekoliko univerzalnih ideja koje će sigurno biti dobrodošle:

  • Poklon vaučeri za omiljene prodavnice igračaka ili knjiga pružaju mogućnost detetu da samo izabere.
  • Pretplate na dečje časopise ili striming servise sa dečjim sadržajem
  • Izlet u akva park ili avantura park kakvih ima u gotovo svim većim gradovima

Bez obzira na uzrast i interesovanja deteta, važno je odabrati poklon za rođendan koji će ga stimulisati, zabaviti i podstaći na učenje. Prava igračka ili aktivnost može imati dugotrajan pozitivan uticaj na detetov razvoj. Uz ove ideje, sigurni smo da ćete pronaći savršen poklon za sledeći rođendan vašeg mališana.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *