Izbor File Sharing sajta

Kako je početkom godine jedan od vodećih file sharing sajtova Megaupload prekio sa radom, i dalje postoje sajtovi koji nude ovu uslugu po raznim uslovima. Sledi kratak pregled najčešće korišćenih sajtova za deljenje podataka:

 RapidShare

Kod nas možda i najpopularniji sajt ovakvog tipa, RapidShare tvrdi da nudi neograničenu brzinu prenosa, veličinu i broj podataka. Jedino ograničenje jeste pravljenje naloga, čekanje pre početka preuzimanja, kao i brisanje podataka posle 30 dana.

Postoji i Premium verzija naloga, koja košta 10€ mesečno (manje ako se uzme na duži period). Sa premium nalogom nema čekanja na preuzimanje, podaci se ne brišu i transfer ima SSL enkripciju.

 

Wupload

Wupload, za razliku od RadidShare-a ne zahteva pravljenje naloga da bi se podaci prebacili na sajt. Veličina svake datoteke je ograničena na 2GB, postoji čekanje na preuzimanje, i podaci se brišu nakon 30 dana.

Wupload premium nalog po ceni od 9$ mesečno omogućuje veličine pojedinačnih datoteka i do 10GB, preuzimanje bez čekanja, mogućnost paralelnog preuzimanja više datoteka i mogućnost pauziranja i nastavka preuzimanja.

MediaFire

MediaFire takođe ne zahteva pravljenje naloga, nudi neograničen ukupan prostor kao i mogućnost više istovremenih preuzimanja. Veličina jedne datoteke ne sme biti veća od 200MB, i briše se ako je link neaktivan određeni period.

Premium nalog od 9$ mesečno omogućuje prebacivanje datoteka veličine do 4GB, pristup sajtu bez reklama, 100000MB preuzetih podataka mesečno, kao i backup podataka.

 

FileServe

FileServe nudi opciju svoj programa za upravljanje podacima, kako za premium, tako i za besplatne naloge. Korisnici sa besplatnim nalogom imaju prostor za podatke od 500GB, veličinu pojedinačne datoteke ograničenu na 1GB i mogućnost preuzimanja ne više od jedne datoteke istovremeno. Podaci se brišu ako linkovi nisu aktivni 60 dana.

Premium nalog od 9.99$ mesečno nudi neograničen prostor, veličinu pojedinačne datoteke od 2GB, trajno skladištenje podataka i neograničen broj paralelnih preuzimanja.

 

DepositFiles

DepositFiles ne zahteva nalog za prebacivanje podataka, ali poseduje ograničenja kad je preuzimanje podataka u pitanju. Dnevno se mogu preuzeti podaci ukupne veličine 5GB sa ne više od jednog preuzimanja istovremeno. Neaktivni podaci se brišu nakon 30 dana, i prioritet preuzimanja daje se korisnicima koji plaćaju.

Gold nalog od 11.95$ mesečno dozvoljava i to 50 istovremenih preuzimanja i protok od 15GB dnevno bez čekanja.

 

Minus

Za razliku od prethodnih sajtova, Minus ne poseduje premium naloge. Mogućnosti koje nudi uključuju veličine pojedinačnih datoteka  od maksimalno 2GB i prostor od 10GB. Podaci se za registrovane korisnike ne brišu i moguće je paralelno preuzimanje više datoteka. Postoje i aplikacije i za dektop i mobilne uređaje i mogućnost pretraživanja javno dostupnih podataka.

Prilikom izbora pravog file sharing sajta za Vas, treba uzeti u obzir sve karakteristike koje nudi, kao i beneficije premium naloga (ako postoji). Često postoje podognosti za obične registrovane korisnike, mada nekad je sigurnije vršiti preuzimanje anonimno.

Napisao: Nemanja ZDRAVKOVIĆ

 

Komentari

One comment

  1. Повратни пинг: Izbor File Sharing sajta | Mladi 018

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *