Najčešći problemi sa memorijskim karticama i kako ih otkloniti

SD memorijske kartice su najčešći tip flash memorije koji se koristi u elektronskim uređajima, kao što su kamere, mobilni telefoni, digitalni foto-aparati itd. One predstavljaju odličan izbor iz više razloga, prvenstveno zbog svoje veličine, brizine prebacivanja podataka kao i zbog svoje univerzalnosti koju poseduju (možete ih korisiti na više različitih uredjaja npr. jednu karticu možete koristiti i za digitalni foto-aparat, i kasnije je možete ubaciti u Vaš lap-top i očitati podatke, odnosne slike sa nje). Ukoliko imate problema sa čitanjem Vaše memorijske kartice, ili gubitkom podataka, evo nekoliko saveta šta možete učiniti.

Kompjuter ne može da pročita karticu.

Proverite da li je Vaš računar kompatibilan sa veličinom i tipom same kartice koju koristite. Na primer, neki stariji kompjuteri mogu čitati samo SD kartice koje su manje od 2 GB, nasuprot tome, danas, SDHC kartice su najčešće veličine 4 GB ili veće. Naravno, ukoliko Vaš računar ne poseduje čitač kartica, uvek možete po ne tako visokoj ceni kupiti univerzalni card reader ili čitač kartica.

Poruka Card is “write protected” (Kada je kartica zaključana)

SD I SDHC memorijske kartice imaju takozvani lock switch (siguronosna bravica) sa leve strane kartice (kada gledate odozgo). Ako je jezičak bravice pomeren na dole, to znači da je kartica zaključana (write-protected)  i da je svaki zapis na njoj onemogućen tj. zabranjen. Pomerite siguronosnu bravicu na gore kako bi ste je otključali i omogućili nove zapise.

Kako mogu da povratim obrisane ili izgubljene podatke?

Ukoliko Vaša memorijska kartica radi, ali vi niste u mogućnosti da nađete određenu npr. fotografiju ili da je otvorite, moguće je da je došlo do slučajnog brisanja podataka ili jednostavno, do gubljenja istih, u tom slučaju možete pokušati sa nekim od softvera za data recovery (spasavanje podataka). Ovo može biti i mač sa dve oštrice, jer ukoliko se ne snalazite baš najbolje sa tim stvarima ili nemate dovoljno iskustva i znanja, možete u potpunosti izgubiti podatke ili fotografije koje se nalaze na njoj – što svakako nije dobra stvar i sigurno to ne bi ste želeli!! Sa druge strane, ako niste sigurni u to ili ste u nedoumici šta dalje činiti, a na kartici se nalaze Vama drage fotografije ili bitni podaci, uvek možete kontaktirati profesionalce koji će spasiti što je više podataka moguće.

Memory card error” problem

Jedna od najčešćih i najnepoželjnijih poruka koju možemo videti kada želimo da pročitamo  karticu. Ukoliko vidite ovu poruku (“Memory card error”) na vašem uredjaju koji je korisiti, to znači da nešto nije u redu sa Vašom karticom.

U tom slučaju možemo uraditi sledeće:

-Povežite uređaj koji koristi karticu sa Vašim računarom, umesto direktnog čitanja sa samog uređaja (npr. mobilini telefon, digitalni-foto-aparat itd.)

-Pokušajte preko card reader-a da pristupite podacima na računaru ili pokušajte sa drugim data kablom.

-Ukoliko prethodna dva koraka nisu bila od pomoći, možete pokušati sa formatiranjem same kartice, pod uslovom da nemate bitne podatke na njoj. U suprotnom kontaktirajte neki od centara koji se bave data recovery servisom.

 

* I za kraj, ukoliko su Vam podaci ili fotografije na Vašem mediju bitni i ne želite da ih izgubite, a niste sigurni šta radite, izbegavajte situacije “sam svoj majstor”.

Više informacija o spasavanju podataka pročitajte na sajtu beogradske firme Data Solutions

Napisao: Ivan MULJEVSKI

Komentari

One comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *