Tri ideje za novogodišnje putovanje

Nova godina polako kuca na vrata. A da li ste odlučili kako i gde ćete provesti jedan od najlepših i najradosnijih praznika? Jedna od originalnijih ideja je odlazak na novogodišnje putovanje. Novogodišnja putovanja ostaju u dugom i lepom sećanju. Zato ukoliko već imate priliku da odete na putovanje nemojte se dvoumiti ni sekunda već brzo spakujte neophodne stvari jer gužva na granici pred praznike zna da bude veoma neprijatna.

Novogodišnja putovanja blizu vas

Gde otići na novogodišnje putovanje 2018? Ideja je zaista mnogo, a odabir uglavnom zavisi od trenutne finansijske situacije.

Da biste se lepo odmorili, zabavili, ali i videli kulturne i istorijske zanimljivosti ne morate da putujete preko pola sveta. Najbolje je da odete u komšiluk, nama susednu državu, Mađarsku. Kad ste već u Mađarskoj, morate videti Budimpeštu.

Budimpešta je najveći i najmnogoljudniji grad Mađarske. Kao tava ne treba očekivati da je celu obiđete za par dana, već iskoristite da ovaj prelepi grad obiđite i kroz sledeća putovanja. Kad ste već ovde svakim danom, satom, i sekundom uživajte u prelepim krajolicima nekadašnjeg centra austrougarske monarhije.

Na nepunih 400 km od Beograda, nalazi se Budimpešta, destinacija na kojoj možete provesti nezaboravan vikend ili romantično putovanje. Budimpešta bezpremca u svakom trenutku ima šta da ponudi. U pitanju je grad u kome se možete pronaći više vekova stare građevine, brojne istorijske i kulturne spomenike, ali i dobro pojesti, šopingovati i provesti romantične trenutke sa vama dragim osobama.

Budimpeštu na Budim, na zapadnoj strani, i Peštu, na istočnoj strani, deli reka Dunav. Budimpešta uvek nudi bogatu ponudu društvenih i kulturnih aktivnosti.

U glavnom gradu Mađarske ne propustite da obiđete Parlament, impresivni Lančani most koji ponosno deli Budim i Peštu na dva dela, Ribarsku tvrđavu, sinagogu, Kraljevsku palatu, Trg heroja, Andraši aveniju i veliki broj muzeja i galerija.

Nakon posete Budimpešte, koga mnogi nazivaju istočni Pariz, uputite se ka Beču da biste imali sveobuhvatniju sliku nekadašnje austrougarske monarhije. Na lepom plavom Dunavu nalazi se Beč. Beč je svetska metropola, grad valcera, kulture i umetnosti.

U ovom opuštenom, ležernom i čistom gradu živi veliki broj Srba. To je treći grad po broju stanovnika, pa ukoliko vam zafali da malo sa nekim prozborite na srpskom velika je verovatnoća da ćete u tome i uspeti.

U Beču, nekadašnjoj carskoj prestonici, nalazi se veliki broj različitih znamenitosti. Skoro na svakom koraku možete naići na neki kulturni spomenik, ili neku velelepnu građavinu. Zato dok šetate Bečom obiđite i katedralu Svetog Stefana, Hofburg palatu, Glavnu ulicu, Trg junaka, crkvu Svetog Petra, Volksgarten, Dunavski toranj, palatu Šenbrun, zabavni park Prater. Nakon obilaska svih ovih znamenitosti ostavite dovoljno slobodnog vremena da kupite i neku lepu stvar po kojoj ćete pamtiti posetu Beču. Raj za sve kupoholičare su SCS, Donau Zentrum, Lugner City, i Pandorf.

Svoje putovanje zaokružite odlaskom u Prag, u prestonicu Češke republike i jedan od najlepših gradova Evrope. Prag, mnogi nazivaju i „zlatni grad“, i „grad sa hiljadu tornjeva“. Prag je gotovo idealna destinacija za višesatne šetnje. Stari grad, Karlov most, Praški dvorac, Viegrad, Hradčani, Mala strana i još mnogo toga nudi Prag.

I naravno, posle dugih šetnji sedite u neki od brojnih pivnica i popite čuveno češko pivo. I tu vam je izbor veliki jer možete birati između Pilsner Urkuel, Staropramena, Gambrinusa, Bernarda, Budvar Badvajzera. Ovo su samo neka od piva, a u Češkoj ih možete naći još veliki broj jer se u ovoj zemlji popije najviše litara piva godišnje po osobi.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *