Šest osnovnih činjenica o xenon sijalicama

Verovatno ste mnogo puta do sada čuli u prolazu o xenon sijalicama, o njihovim prednostima, možda o nekim njihovim manama. Možda generalno znate čemu one služe i  na koji način se koriste, ali možda nikada niste zalazili dublje u tu materiju. Međutim, ukoliko se javila potreba za kupovinom xenon sijalica ili vam je neko preporučio kupovinu xenon sijalica, a vi ne znate baš mnogo o njima, vreme je da se upoznate:

Šta su xenon sijalice i zašto se tako nazivaju?

Xenon sijalice su zapravo svetla, čiji je intenzitet mnogo jači od običnnog tradicionalnog svetla. Xenon sijalice upotrebu nalaze uglavnom u svetu automobila i tu su izuzetno cenjene. Ono što je važno da znate jeste odakle potiče njihovo ime i upravo će vam to rešiti određene dileme. Naime, xenon sijalice su dobile naziv zbog toga što koriste gas koji se zove “ksenon”. Ipak, treba da znate i činjenicu da su one dobile naziv zbog toga, ali da one ovaj gas koriste samo u trenutku kada se pale, a da bi funkcionisale koriste metal-halogenu materiju.

Kada su se pojavile xenon sijalice ?

Xenon sijalice su se pojavile iz potrebe za boljim i jačim osvetljenjem. Xenon sijalice to danas i omogućavaju, a upravo su i u samom trenutku nastanaka bile veoma popularne. Treba reći da su prve xenon sijalice nastale 1991. godine. BMW vozila su bila prva vozila koja su koristila xenon sijalice. Kasnije xenon sijalice postaju sve popularnije i zbog svih njihovih prednosti počinju da ih koriste i mnogi drugi proizvođači.

Bolja vidljivost sa xenon sijalicama

Ono što je glavna prednost xenon sijalica jeste bolja vidljivost na putu, koje upravo one omogućavaju. U toku noći, kada je maglovit period, kada na putu i nije baš pregledno, ove sijalice će vam i te kako značiti. Dakle, to povlači sa sobom i jednu vrlo važnu stvar, a to je bezbednost. Kada je vidljivost bolja, imaćete pregledniji put i pored toga što ćete biti vrlo oprezni, imaćete bolji pregled, koji će vam u tome pomoći. Svim vozačima mnogo znači da ispred sebe mogu da sagledaju čitavu situaciju. Čak i oni iskusni vozači ne mogu dobro da se snađu u nekim situacijama, u kojima se do sada nikada nisu našli. Xenon sijalice samo služe da doprinesu bezbednosti svih vozača, bilo da se radi o početnicima ili bilo da se radi o nekome ko je vrlo iskusan.

Xenon sijalice traju mnogo duže od običnih

Dobro je znati i činjenicu o xenon sijalicama, koja je u vezi sa vekom tajanja. Dakle, xenon sijalice mogu da traju i do deset godina. To nije slučaj kod običnih sijalica, odnosno halogenih sijalica za automobile. Deset godina je i te kako dug rok za ovu vrstu sijalica za automobile.

Xenon sijalice su otporne

Xenon sijalice nije tako lako uništiti i to znači da one nisu baš tako osetljive. Ako ih imate ne morate da brinete o mogućim neprijatnostima na putu, jer one definitivno ne mogu da utiču na vaše xenon sijalice, koje su napravljene od izuzetnih materijala, te su tako vrlo otporne.

Xenon sijalice troše manje struje

Još jedna dobra stvar, odnosno činjenica jeste da xenon sijalice troše mnogo manje struje. To znači da je i ušteda veća.

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *