Evo zašto su laminati pravi izbor za vas

 

Ukoliko ste rešili da sredite svoju kuću ili stan, prilikom odabira podova mnogi faktori će uticati na odabir podnih obloga

Ono na šta bi trebalo da obratite pažnju jesu  cena, kvalitet materijala, izdržljivost i na kraju održavanje. Može se reći da laminati pružaju beskrajne mogućnosti izbora dezena, a opet dovoljno su snažni i izdržljivi da odgovore svim izazovima. U svojoj konstrukciji laminati sadrže oko 80% drveta, što ih podjednako rangira sa parketom. Postoje različite vrste laminata koji se među sobom razlikuju prema debljini, kvalitetu i izdržljivosti. Ovde ćemo vam ukazati na šta trebate da obratite pažnju prilikom odabira laminata i pomoći da izaberete najkvalitetniji laminat za vaš dom. 

 

Laminat cena, vrste i kako odabrati pravi za svaki deo stana ili kuće

Postoje različite vrste laminata i postoji nekoliko kriterijuma po kojima ih možete razlikovati. Prvi način razlikovanja jeste prema dezenu, neki predstavljaju verne imitacije drveta, kamena ili pločica. Takođe možete da birate jednostavne i klasične modele sa mat ili velikim sjajem. Ukoliko ste ljubitelj rustičnog izgleda drveta možete izabrati laminate sa 3D efektima. Laminat ćete moći veoma lako uklopiti u bilo koji enterijer. Kada je u pitanju laminat cena zavisi od više faktora, ali je glavni sam kvalitet. 

Jeftinije vrste su slabijeg kvaliteta, dok su one skuplje naravno bolje. Odlično ide uz pločice ili neke druge hladne obloge, a podjednako će se uklopiti uz vaš stilski nameštaj. U osnovi svakog laminata jeste drvo ili drvna prerađevina, presovana i zalepljena uz pomoć sintetičkih smola.

 Obično su najkvalitetniji laminati koji su presovani pod snažnim pritiskom ili HPL laminati. Drugi način prepoznavanja kvalitetnog laminata jeste prema debljini. Što je deblji laminat to je izdržljiviji i dugotrajniji. Takođe na osnovu šara možete da prepoznate kakvog je kvaliteta sam laminat. Kvalitetniji je laminat kod kojeg su šare različite jer samim tim podne obloge izgledaju prirodnije, u odnosu na šare koje su mašinski pravljene. Poslednji kriterijum po kojem možete da znate da ste izbrali kvalitetan laminat jeste izdržljivost. Kada birate laminat za vaš dom morate da obratite pažnju u kom delu doma ste planirali da stavite laminat. U prometnije delove doma kao što su hodnik, dnevni boravak, kuhinja stavite laminate koji su tvrđi i otporniji. U spavaću sobu možete da stavite laminat koji je manje otporan ali dovoljno jak i čvrst da može da izdrži ormar, krevet, radni sto i komodu. 

Laminat cena, Postavljanje i održavanje laminata 

Samo postavljanje laminata predstavlja veoma jednostavan postupak, pa ne čudi što se kupci odlučuju za varijantu da ga sami ugrađuju. Laminat možete da postavite preko bilo koje podloge, beton, drvo, pločice, parket i sličnih materijala.  Bitno je samo da obratite pažnju da podloga preko koje postavljate laminat bude ravna, čista i suva, da ima dobru hidroizolaciju jer je poznato da vlaga krivi i uništava laminat. Zbog njegovog jednostavnog načina postavljanja  ovaj posao možete da obavite po principu “ uradi sam”.

Sam način održavanja laminata je veoma jednostavan, međutim ukoliko ga ne održavate na pravilan način može da dodje do uleganja, krivljenja ili pomeranja. Dobro oceđena krpa ili usisivač su sve što vam je potrebno da biste održavali laminat čistim. Kvalitetno ugrađen laminat je nešto  što će vašem domu dati odličan izgled uz minimalni utrošak energije za njegovo održavanje.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *