Kako su zastave nastale?

Zastava prestavlja komad tkanine koji je u karakterističnoj boji. Države biraju koje će ih boje predstavljati. Možda se čini da zastava neke države nije posebna, ali iza većine simbola i boja na zastavama postoje zanimljivosti o kojima se malo zna i koje objašnjavaju zašto je neka zastava određene boje i kako je dobila grb ili neki drugi ukras.

U svakom slučaju, prodaja zastava je danas mnogo veća, pogotovu za vreme velikih takmičenja, jer navijačima je važno da istaknu svoju pripadnost. A nekada se nije moglo zamisliti da će prodaja zastava biti isplativ posao.

Šta znači zastava Kanade?

Pre nego što je usvojena zvanična zastava Kanade 1965. godine kanadski lideri su imali žustru raspravu. Kao simbol države usvojena je crveno-bela zastava sa crvenim javorovim listom.

Zaštitnik države je sveti Juraj, a crvena boja je preuzeta sa krsta ovog sveca. Sa francuskog kraljevskog grba preuzeta je bela boja, a lost javora simbolizuhe prirodu Kanade.

Najstarija zastava na svetu je zastava Nepala!

Nepal je jedina država na svetu koja nema standardnu pravougaonu zastavu, a ujedno je reč o najstarijoj zvaničnoj zastavi na svetu. Plavi okvir na zastavi simbolizuje harmoniju i mor, a plava boja podseća na Budu koji je zapravo i rođen u Nepalu.

Nacionalna boja ove države jeste grimizna. Mnogi pak smatraju da moćne planinske vrhove Himalaja predstavljaju trouglove na zastavi, ali to ipak nije tako. Reč je zapravo o hinduističkim simbolima. Na zastavi se nalaze i Sunce i Mesec  i predstavljaju nadu da će Nepal da traje sve dok bude Sunca i Meseca. 

Državna zastava Ruske federacije

Još 1993. godine ukazom koji je potpisao tadašnji predsednik Ruske federacije Jeljcin potvrđena je Uredba o državnoj zastavi Rusije. Tako je zvanično nastala sadašnja ruska zastava. Ruska zastava prodaja posebno je bila zastupljena u vreme Svetskog prvenstva u fudbalu, a zanimljivo je da se uredbom zastava opisuje kao pravougaono platno koje ima tri horizontalne pruge u istoj razmeri. Donja pruga je crvena, srednja je plava, a gornja je bele boje. Odnos koji ima širina u odnosu na dužinu zastave jeste 2:3. Nijanse boja na zastavi nisu striktne, pa je moguće koristiti boje u zavisnosti od uslova. To znači da se svetlije i jače nijanse koriste ako se zastava nađe u tamnijoj prostoriji.

Značenje grčke zastave

U poslednje vreme Grci baš i ne mogu da se usaglase oko toga šta njihova zastava znači. Zastava je plave i bele boje.

Jedni tvrde da je plava simbol mediteranskog mora, a da bela predstavlja kuće koje se nalaze na obali. Mnogi tvrde sa pet pruga na zatavi predstavljaju devet slogova koji se pojavljuju u okviru gečke izreke sloboda ili smrt. Ipak, svi su saglasni da je krst simbol pravoslavne vere.

Zastava Butana je posebno interesantna!

U odnosu na druge zastave posebno se ističe zastava Butana. Razlog tome jeste zmaj koji se nalazi na narandžastoj i crvenoj podlozi. Pošto na lokalnom jeziku ime države znači zmaj onda ne iznenađuje zašto se zmaj nalazi na zastavi.

U butanskoj mitologiji se nalazi zmaj, a dragulji koje drži u kandžama simbolizuju bogatstvo.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *