Garažna vrata koja su najčešći izbor kupaca u današnjem vremenu

Veliki broj kuća i stambenih zgrada u svojim planovima i pre nastanka imaju obezbeđeno parking mesto za svoje vlasnike, što je sjajno za sigurnost vozila, dok mnoge osobe koriste navedeni prostor kao ostavu. Idealno je da funkcionalnost prostorije unapređuju i adekvatno odabrana garažna vrata. 

Ne samo da vrata za garažu mogu da unaprede efikasnost korišćenja prostorije, olakšaju ulazak i izlazak, već i da na neverovatan način uštede prostor, zahvaljujući čemu če se dobiti veliko zadovoljstvo vlasnika. Zbog toga, postoje određeni tipovi i modeli vrata koji su preferirani u modernom vremenu od strane kupaca. 

Segmentna vrata za garažu – izolacija i praktičnost

Jedan od najčešćih izbora kupaca jesu segmentna garažna vrata, koja predstavljaju panele sačinjene od lamela pokretnih horizontalnom ili vertikalnom putanjom. Zahvaljujući sistemu nastanka od plastificiranog, toplo pocinkovanog čeličnog lima sa ispunom napravljenom od poliuretana, pružaju sjajnu izolaciju buke, temperatura i drugih uticaja. Lamele su debljine od oko 4 centimetara, a mogu biti podizna za vetikalne, ili bočna za horizontalne pokrete na daljinski upravljač ili drugi taster. 

Ne zauzimaju mnogo prostora zbog čega su dodatno preporučljiva, jer i do 20 centimetara mogu ostaviti slobodno u odnosu na druga garažna vrata na tržištu. Specijalni mehanizmi zaštite od provale su obezbeđeni, jer se ručno ne mogu nasilno otvoriti u slučaju nestanka struje.

Rolo vrata za garažu – praktičnost i trendovi

Uz prethodni tip, popularna su i rolo garažna vrata, koja se odnose na horizontalno postavljene lamele uz namotavanje ka plafonu gde se pozicionira kutija za njihovo skladištenje. Takođe su sjajan izbor za automatsko otvaranje i zatvaranje, a mogu imati i ručne mehanizme pokreta. 

Lamele su široke oko 10 centimetara, namotavaju se ka spolja ili unutra, a posebne ispune daju izolaciona svojstva, iako se mogu pronaći i bez takvih slojeva. Podsećaju estetski na roletne za prozore i mogu se izraditi u širokoj paleti boja i dezena. Jednostavno se ugrađuju i koriste, konstrukcija je laka i ne zahteva posebno održavanje.

Podizna vrata – jedinstvena konstrukcija i klasika

Pored toga što su segmentna i rolo garažna vrata čest izbor kupaca, važno je i pomenuti podiznu varijantu, koja je nešto tradicionalnija. Radi se o konstrukciji u vidu pvc ili aluminijumskih panela, koja se podiže u jednom komadu ka plafonu prilikom otvaranja. Na taj način, ovakva vrata za garažu zauzimaju veći prostor, iako se kreću ka plafonu bitno je da ostane mesta za njihovu manipulaciju u unutrašnjosti prostorije. 

Pored zauzimanja mesta, uglavnom nisu prepoznatljiva po izolacionim svojstima, osim da u potpunosti zatamnjuju prostoriju. Zbog toga su danas u manjoj meri zastupljena i preferirana od strane kupaca, ali je činjenica i da su efikasno zaštitila veliki broj stambenih i poslovnih jedinica. Estetski su dopadljivo rešenje i mogu biti u različitoj paleti boja, pa se uklapaju sa stolarijom i ostatkom uređenja. 

Kada se biraju garažna vrata, najčešći izbor kupaca danas su segmentna, rolo i na kraju podizna kategorija, dok je drvo postalo apsolutno prevaziđeno. U zavisnosti od potrebne izolacije, nivoa svetlosti, automatizovanosti, uštede prostora, bezbednosti i inovativnosti, a sve to u kombinaciji sa raspoloživim budžetom, biraju se odgovarajuća vrata za garažu.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *