Nove gume – najbolja investicija

Sneg je uveliko obeleo, vreme za promenu guma odavno je isteklo, zato nemojte da vam padne na pamet da krenete negde bez zimskih guma. Prvi novembar je odavno prošao, a to je bio poslednji rok za zamenu letnjih guma. Ali svake godine je ista priča. Da li kupiti nove auto gume ili je bolje namontirati polovne gume? Šta je bolja investicija – nove gume za džipove i automobile ili polovne, pitanje je sad. A šta vi kažete?

Da li uvek menjate sve četiri gume ili menjate dve gume i u vreme zimske sezone stavljate na svoj automobil polovne gume? Dovijaju se vozači na različite načine, a jedna činjenica je najbitnija. Sigurnost i bezbednost su na prvom mestu, zato nemojte mnogo da razmišljate. Znamo da i finansijske mogućnosti igraju veoma veliku ulogu, ali nove gume tj. bezbednost tokom vožnje nema cenu, zar ne?

Zašto treba kupiti nove gume za zimu?

Postoji nekoliko osnovnih razloga zbog kojih ne treba uopšte razmišljati kada je kupovina novih zimskih pneumatika u pitanju.

Idemo redom.

  1. Letnje gume na zimskim temperaturama se klizaju, jer ova guma postaje tvrđa, a samim tim postavlja se i dovodi u pitanje bezbednost svih učesnika u saobraćaju.
  2. Ako mislite da mogu da vam posluže prošlogodišnje zimske gume, razmislite da li imate računicu za sve to. Naime, nova zimska guma ima mnogo više prednosti nego da montirate polovne gume. Takođe, trebalo bi da znate da polovne auto gume nisu mnogo pouzdane i ako su dobro očuvane, jer nikada nećete znati kada može da vas sačeka neprijatno iznenađenje na putu.
  3. Ako su temperature više od 7 stepeni, onda bi trebalo da napomenemo da zimske gume različito reaguju, počinju više da se habaju, a postaju i mekše. Zato budite pažljivi, ne čekajte da vas saobraćajni prekršaj podseti da je vreme za zamenu guma ili da vas podsete da nisu polovne gume najpametnije rešenje.
  4. Kada su nove auto gume u pitanju, morate imati na umu da su veoma pogodne za snežno i hladno vreme, a ujedno ne morate da brinete da li je dobra dubina šare ili su preterano korišćene, pa sa njima možete mirne glave da krenete na bilo koji put. Nove auto gume imaju dublju šaru, dubine od oko 4 mm.
  5. Na očuvanost guma utiče nekoliko faktora. Recimo, ako se dvoumite da li da kupite nove ili ćete da zadržite polovne auto gume, onda uzmite u obzir kakva je bila prethodna zima, da li je bilo hladno i koliko su vaše gume pretrpele oštećenja.
  6. Ako nas pitate, mi vam savetujemo da se odlučite za nove auto gume tokom ove zimske sezone. Zašto? Zato što je bolje sprečiti nego lečiti, zato što guma glavu čuva, zato što ćete sačuvati i tuđe i sopstveni život, zato što sigurna i udobna vožnja nema cenu. Treba li vam još  neki razlog?

Naveli smo vam nekoliko osnovnih razloga zašto treba menjati zimske gume i koliko je važna bezbednost u saobraćaju. Imajte uvek na umu da sve gume, pa i one najkvalitetnije i najskuplje, pre ili kasnije promene svoja svojstva. Srećan put!

 

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *