Ruže penjačice – sve što treba znati o ovoj vrsti ruža

Postoji mnogo vrsta ruža, ali i mnogo podela ruža. Ali, postoji jedna osnovna podela, koja je i može se reći opšte prihvaćena.

Dakle, tu spadaju polegle ruže, zatim ruže čajevke, ruže penjačice, grmolike ili parkovske ruže, kao i ruže mesečarke. Ruže penjačice su veoma popularne, te se ljudi često odlučuju da baš njima ukrase svoje dvorište. Ova vrsta ruža je izrazito specifična, a evo šta bi trebalo da znate o njoj ukoliko odlučite da ih gajite u svom dvorištu:

Cvetovi su uglavnom veliki, a rastu u grupama ili pojedinačno 

Ono što na početku treba da znate o ružama penjačicama jeste da su cvetovi kod ove vrste uglavnom veliki ili srednje veliki i baš zbog toga su i tako specifične. Zatim, cvetovi mogu da budu grupisani, a mogu da budu i pojedinačni, to opet zavisi od podvrste, jer kao što smo na početku rekli ima mnogo podela i mnogo podvrsta. Za bilo koju vrstu ruža penjačice da se odlučite znajte da nećete nikako napraviti grešku, jer ove ruže zaista čine veliku promenu u vašem dvorištu. Naravno, ukoliko želite nešto specifično, najbolje je da se posavetujete sa stručnjacima iz nekog od rasadnika, koji će vas najbolje uputiti i posavetovati.

Ruže penjačice rastu od 3 do 8 metara 

Naravno, kada kupite ruže penjačice i kada imate plan da ih uzjagajte, onda vas i zanima koliko mogu da narastu. Otprilike je to od 3 do 8 metara što je sasvim solidno. Vrlo je važno da znate i to da grane na ovim ružama nisu savitljive, što naravno nije problem, samo morate da bude na početku oprezni. Dakle, ne možete kasnije da im menjate smer, već morate da ih usmeravate kuda da rastu od samog početnja. I savet stručnjaka jeste da ruže penjačice treba uvek usmeravati vodoravno, jer je tako najpogodnije.

Sade se u jesen

Ako već ozbiljno planirate da se bavite uzgajanjem cveća i ruža, onda treba da znate da je idealno vreme za sadnju ruža penjačica upravo jesen. Nemojte biti nestrpljivi, nego sačekajte to doba godine. Ruže penjačice su posebno specifične zbog toga što mogu da uspeju na bilo kojoj vrsti zemljišta. Ipak, stručnjaci preporučuju zemljište koje je peskovito i propusno i uglavnom lagano.

Mogu se saditi i u saksiji

Ovo pitanje je za mnoge dilema, ali sada je razrešenja. Da, i ruže penjačice mogu da se zasade u saksijama, samo što tu morate da ispoštujete određena pravila. Te saksije moraju da budu veće i to uglavnom da budu visoke više od 40 centimetara, kao i da imaju rupicu za vodu. Dobro treba pratiti proces, te ih pre zime treba ostaviti na nekom mestu koje je za nijasu hladnije. Takođe, trebalo bi da ih držite na toj terasi, samo što je važno da ih prekrijete slamom ili najbolje ljuskom kokosovog oraha.

Najlakše ih je održavati u prve tri godine

Ovo je naravno i sasvim logično, jer ih treba pustiti da porastu. Jedino što treba da uradite jeste da ih usmerite, ali to radite na samom početku i onda ih pustite da se one razvijaju kako žele i da od vašeg dvorišta ili terase prave bajku. Jedino što možete u prve tri godine da radite jeste da skratiti neku granu, čisto radi boljeg izgleda. Orezivanje se vrši tek četvrte godine i onda nakon toga svake sledeće.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *