Procedura nakon ugradnje zubnih implanata

Važno je znati da kada se završi hiruški zahvat ugradnje jednom ili više zubnih implata, sledi još nekoliko koraka kako biste dobili ono što želite. Pre ugradnje, vaš stomatolog vas priprema na ugradnju implanata. Savetuje vam kako da se ponašate, zatim vas upućuje na snimanje zuba, prethodno vrši pregled i na kraju vrši sam zahvat, koji je generalno postao rutina. Nakon toga sledi period vašeg oporavka, a zatim i sve one, možda za vas, manje stresnije stvari.

Period oporavka – jesti mekšu hranu

Nakon ugradnje zubnih implanata, potrebno je da malo pripazite na svoju ishranu, makar u periodu oporavka. Morate se čuvati jake i previše tvrde hrane koja bi na neki način mogla i da ošteti implant. Vaš doktor će vas posavetovati šta bi najpre trebalo da izbegavate, ali je sve na vama. Bar u jednom periodu nakon ugradnje implanata morate da se suzdržite, jer ćete na taj način doprineti vašem oporavku.

Malo više voditi računa o oralnoj higijeni

Kada je procedura ugradnje implanata završena onda je potrebno da nastavite da vodite računa o oralnoj higijeni. Pre svega ona mora biti pravilna i redovna. Ne morate svoje rutine da menjate, niti da previše budete osetljivi. Jednostavno se ponašajte kao i pre ugradnje implanata. Naravno savetuje se da nakon ugradnje zubnih implanata higijena bude malo detaljnija. Naime, biće potrebno da više puta u toku dana perete zube, zatim da ih nakon jela čistite koncem za zube i slično. Na taj način čuvate se bakterija i infekcija, koje se mogu dogoditi.

Piti antibiotike koje zubar prepiše

Nakon hiruškog zahvata ugradnje implanata, trebalo bi da se pridržavate svih opštih saveta, koje vam stomatolog naznači. Takođe, u nekim slučajevima je potrebno piti određene antibiotike. Ne smete na svoju ruku da pijete antibiotike ili da na osnovu onoga što ste negde čuli ili pročitali sami sebi postavljate terapiju. Na prvom mestu treba da vam se nalazi terapija koju vam sam stomatolog prepiše. Zubni implanti nakon ugradnje mogu da proizvedu neke neželjene reakcije, ali za kada god se tako nešto javi, onda prvo treba da upitate zubara, a onda da uz njegovu pomoć i savet sanirate neželjene efekte.

Posle ugradnje implanata – ugradnja krunica

Proces ugradnje zubnih implanata se ne završava samo na hiruškom zahvatu, već nakon toga sledi i ugradnja krunica. Ona se može obaviti nekoliko dana posle, jer zubar prilikom ugradnje implanta uzima i otisak za krunice. To je sve dogovor koji vi postižete sa vašim stomatologom i od različitih faktora može zavisiti koliko će dana proći od ugradnje zubnih implanata do ugradnja krunica.

Redovno na godišnje kontrole

Kada ugradite zubne implante, znaćete da ste jedan problem rešili gotovo za ceo život. Ali, kao što svemu u životu treba da pridajemo makar minimum naše pažnje da bi sve bilo u redu, tako je i ovom slučaju. Naime, potrebno je da makar jednom godišnje posećujete zubara, kako bi on proverio da li je sve u redu sa vašim zubnim implantima i generalno zubima. Na taj način samo ćete produžiti njihov vek, iako se zna da su zubni implanti gotovo trajni. Međutim, ako slučajno dođe do nekih komplikacija, onda je bolje to rešiti u korenu, nego čekati da prouzrokuje veće probleme.

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *