Sedam saveta za lakše korišćenje motorne testere

Motorna testera ima široku upotrebu i vrlo je funkcionalna. Gotovo svako domaćinstvo ima i koristi jednu motornu testeru, a ono koje je nema, vrlo verovatno će u skorijoj budućnosti praviti planove u vezi sa njenom kupovinom. Skoro svim seoskim domaćinstvima je potrebna motorna testera i obično je korste za seču drveća iz šume, ali je takođe mogu korstiti i kako bi sredili sopstveno dvorište. Dakle, kao što je već rečeno upotreba je zaista široka i zavisi od onog ko je koristi. Onaj koje koristi često mora da zna određena pravila, kako ne bi došao u situaciju da povredi sebe.

Koristite punu opremu

Bezbednost je uvek na prvom mestu, kako god da okrenete. Zato će vam i lakše biti da koristite motornu testeru, ukoliko imate zaštitnu opremu. Motorne testere su tako i napravljene da bi se koristile sa sve pratećom, odnosno zaštitnom opremom. Zato, prilikom kupovine obezbedite sebi i svu dodatnu zaštitnu opremu i obavezno je koristite svaki put kada uključite motornu testeru.

Testeru držite sa obe ruke

Ukoliko do sada niste znali za ovo važno pravilo, sada je vreme da počnete da ga primenjujete. Koliko god se vama učinilo da je rukovanje motornom testerom lako, to ne znači da treba da budete skroz opušteni i da prilikom upotrebe motorne testere koristite samo jednu ruku. U slučaju da se dogodi nešto, da motorna testera odskoči, nećete moći sa jednom rukom da je zadržite, a dok vi upotrebite i drugu, može biti kasno. Zato, igrajte u ovom slučaju na sigurno.

Udaljite testeru od sebe

Kada god nešto sečete motornom testerom morate da gledate da ona bude udaljena od vas. To znači da treba da stanete malo dijagonalno od motorne testere, odnosno u stranu. Ovo isključivo treba da radite zbog vaše bezbednosti. U ovom slučaju ćete imati mnogo više vremena da reagujete ukoliko nešto krene kako ne treba.

Očistite teren oko sebe

Svaki mogući rizik i svaku moguću neugodnu situaciju morate da predupredite. To znači, ukoliko koristite motorne testere u vašem dvorištu, pobrinite se da se u tom delu dvorišta nalazite samo vi, samo motorna testera i samo predmet koji želite da isečete. I ništa više.

Tanki materijali se hvataju za lanac

Oni koji već dugo vremena koriste motorne testere, znaju određena gotovo nepisana pravila. Međutim, početnici će možda morati da nauče na teže načine. Tačno je da su motorne testere namenjene za seču drveća i drva. Ipak, različite su vrste drveća i svega što je od drveta i tu se javlja problem. Ukoliko sečete taknke materijale, na primer žbunje, može da se desi da se to žbunje uhvati za lanac motorne testere, pa tako može doći do povrede ili do kvara testere.

Lanac mora da bude dobro zategnut

Pre nego što krenete da koristite motornu testeru, treba da proverite u kojem je stanju lanac, ali i svi ostali delovi motorne testere. To znači, da je ne smete koristiti ukoliko lanac nije dobro zategnut, jer nećete ništa uraditi, a možete samo da povredite sebe.

Ne dizati motornu testeru iznad ramena

Motorna testera je teška i iziskuje snagu, ali i veštinu. Ukoliko vi nemate samo jedno od ova dva, onda treba da se ograničite prilikom korišćenja motorne testere. Ukoliko je mnogo podignete iznad ramena i glave, rizikujete da izgubite kontrolu, da vam se nešto omakne i slično, pa i u ovom slučaju može doći do nepovoljnih okolnosti.

Najbolju ponudu motornih testera možete pogledati na sajtu Bito Groupa, http://www.alati.co.rs/motorni_alat/.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *