Simptomi koji ukazuju na visok krvni pritisak

Skoro svaki čovek u modernom dobu, u savremenom svetu, mogao bi da kaže da ima ili je imao problem sa visokim krvnim pritiskom. Razlika je jedino u tome da li je hipertenzija prešla u neko hronično stanje ili je iz nekog razloga bila prolazna, nastala usled velike doze stresa ili možda prekomerne težine. Veoma je bitno da se u svemu tome pronađe pravi uzork nastanka viskog krvnog pritiska, budući da se on može naslediti genetski od roditelja ili od nekoga iz porodice, može da bude posledica nervoze i stresa, od kojeg je danas nemoguće pobeći, a moguće je i da bude od prekomerne težine i visokog sadržaja masti u organizmu.

Naravno, ovo nisu jedini uzročnici nastanka visokog krvnog pritiska, ali su oni koji su najčešći, među kojima prednjače nervoza i stres, pa u tom slučaju i lečenje mora da se usmeri ka iskorenjavanju uzroka. No, pre toga, bitno je prepoznati da se vaš organizam u stvari bori sa visokim krvnim pritiskom, a to ćete uraditi kroz sve one signale i znakove koje vam telo šalje.

Koji su to simptomi?

Kao i kod svake bolesti, simptomi su na samom početku prolazni, skoro neprimetni, pa samo retki odmah uvide da imaju neki problem, posebno kada se radi o hipertenziji. Osim toga, često se dešava da se čovek brzo navikne na postojanje tih simptoma, te ni ne primeti da je krvni pritisak konstantno uvećan, sve dok ne dođe do njegovog ponovnog uvećanja koje tada pravi već ogromnije probleme.

hipertenzija

Zujanje u ušima, glavobolja i nejasan vid – među učestalijim simptomima visokog krvnog pritiska

Visok krvni pritisak se najčešće ukazuje kroz pojavljivanje glavobolje, zbog čega je i nemoguće odmah shvatiti o čemu je reč. Često ćete reći da vas je glava zabolela možda od hladnog vetra, trenutka nervoze, ali zapravo, kada ste iznervirani i osetite glavobolju, odmah bi trebalo da pomislite u čemu je glavni problem. Osim glavobolje, javlja se bol u slepoočnicama, vrtoglavica, pa čak i pomućen i nejasan vid koji nije često uzrok promene dioptrije, već baš visokog krvnog pritiska. Tu su i zujanje u ušima, koje se ređe javlja u malim promenama pritiska, već je pokazatelj promene koja nikako nije bezazlena, kao što se dešava i kada počne da curi krv iz nosa. Uz ove, simptomi koji ukazuju na visok krvni pritisak su i brzo umaranje, kratak dah koji čini da morate da stanete da odmorite prilikom i najsporije šetnje, kao i nepravilan rad srca. Svi ovi simptomi u početku su retki, nešto neosetniji, ali kako vreme prolazi, a organizam ne dobija neku vrstu lečenja, bolovi i stanja se pogoršavaju, a sve to ukazuje na to da krvni pritisak sve više ide iznad gornjih granica.

Regulišite ishranu

Najbolje je imati naviku da s vremena na vreme u svom domu proverite kakav vam je pritisak, i to nakon buđenja, budući da tokom dana možete da steknete lažan utisak, što od hrane, što od svojih aktivnosti, te raznih dešavanja, a nakon spavanja, organizam daje najbolju sliku sebe. Osim toga, osećanje nekih od ovih simptoma, posebno ako su učestaliji iz dana u dan, pokazuju da je potrebno da se javite svom lekaru kako bi on ustanovio da li je potrebno raditi dalje analize ili samo posmatrati stanje organizma i krvnog pritiska najpre u nekom narednom periodu.

Prema rečima stručnjaka regulisanje ishrane je prvi korak u borbi protiv povišenog krvnog pritiska, uz korišćenje dodatnih prirodnih sredstava, koji su se dokazali delotvornim. Probotanic eterična ulja koja su se pokazala delotvornim u snižavanju viskog krvnog pritiska su: ulje koštica grožđa i ulje crnog kumina. Detaljnije možete pogledati i na njihovom sajtu. Pored toga možete ubaciti u svoj plan ishrane i cveklu, đumbir, glog, kao i jabukovo sirće. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *