Šta sve treba da znate pre nego krenete u Budimpeštu?

Jedan od najposećenijih gradova od svih susednih nam prestonica, je Budimpešta. Najčešći razlozi su vikend izleti u tamošnje banje, kupovina, ili putovanje Viz-erom, mađarskom avio kompanijom, koja nudi širok dijapazon destinacija sa aerodroma u Budimpešti, po vrlo povoljnim cenama.

Kombi prevozom do Budimpešte ili vozom?

Kombi prevoz do Budimpešte je poslednjih godina najčešći i najpopularniji vid transporta do ove destinacije. Prednosti kombi prevoza do Budimpešte nad vozom ili autobuskim prevozom su brojne. Udobnost i komfor, bezbednost, dužina putovanja i veliki broj polazaka koji vam daju prostora da napravite pravi izbor, samo su neke od povoljnosti. Najveća pogodnost kombi prevoza je svakako u činjenici da vas on ne prevozi od stanice do stanice, već od vašeg kućnog praga, do lokacije na koju ste se zaputili. Ukoliko želite da na vreme rezervišete svoje putovanje do Istočnog Pariza, kako Budimpeštu često nazivaju, posetite sajt kompanije Pexon team, koja svakodnevno organizuje polaske ka ovom gradu. Putnike pokuplja sa one lokacije koja njima najviše odgovara. 

 

Jedina prednost voza nad kombi prevozom do Budimpešte je u ceni, koja je skoro duplo manja, ukoliko se odlučite za devetočasovnu avanturu. Na kraju pitanje je zapravo zašto putujete u mađarsku prestonicu. Ukoliko vam je cilj da prođete što jeftinije, idete bez dece i prtljaga, putovanje vozom je pravi izbor za vas. U svim ostalim varijantama, kombi prevoz do Budimpešte dominira. 

Atrakcije

Najupečatljivije lokacije u Budimpešti su zdanje Opere, sa svojim impresivnim i raskošnim unutrašnjim dizajnom, kako i treba da bude.  Nasuprot te raskoši i ekstravagancije, stoji zgrada parlamenta, u već pominjanom neo-gotskom stilu. Sjajne lokacije za fotografisanje su vam još restorani i kafići po svim krovovima zgrada, širom grada. Videćete najveću sinagogu u Evropi, kao i grandioznu baziliku posvećenu Svetom Stefanu.

Posetite termalne izvore

Ukoliko u Budimpeštu na prvom mestu idete kako biste se opustili od stresnog posla ili prosto napornog i zahtevnog perioda, koji je sada iza vas, termalni izvori i spa centri i banje, su prava stvar. Za one koji ne mogu da uklope u putovanje i posetu gradu i odlazak u neku od banja, opcija je poseta termalnih izvora, koji se nalaze u gradu. Uz masažu i druge velnes usluge, uspećete da se relaksirate i zaboravite na dnevni stres i rutinu koja vas čeka po povratku na posao.

budim

Kako kročite na ulice ovog grada, lako ćete uočiti da iza svega što vidite, stoji neka priča, iz nekog istorijskog trenutka. Ovaj izuzetni grad ima nekoliko centara, a ujedinjavanjem Bude i Pešte, nastao je grad kakvog sada znamo. O njima i ujedinjenju, postoji bezbroj priča. Možete posetiti i rimske ruševine, vrh Brda zamkova ili jevrejsku četvrt, kako biste osetili ta mesta i saznali priče koje se kriju iza svake te lokacije.

Vremenske prilike

Budimpešta  je zaštićena planinama sa svih strana, tako da vam pruža lepe vremenske prilike, čak i kada to nije slučaj u ostalim delovima Evrope.  Temperature ovde su nešto više nego li u ostalim evropskim prestonicama, a količina padavina je manja. Iako je u Budimpešti prilično toplo u toku letnjih meseci, vrućine ne budu tropske i vreme je prijatno i dušu dalo za uživanje.

Cene i udaljenost od ostalih delova Mađarske

Mađarska generalno nije najjeftinija država i destinacija kada je u pitanju istočna Evropa, ali u poređenju sa zapadnim prestonicama, vrlo je povoljna sredina.  Uživanje u hrani i piću kada si u Budimpešti je obavezna stavka vašeg budžeta. Cene karata za ulazak u muzeje i atrakcije su vrlo povoljne, i omogućiće vam da uživate u potpunosti. Od pre tri godine do danas, turističke agencije su izvršile istraživanje cena smeštaja i avionskog prevoza za sve prestonice evropskih država, i po tim podacima, smeštaj u Mađarskoj je pojeftinio za 25 posto, a avio prevoz za 17 posto, što znači da se u ovom zemlji stvari rade planski.

Većinu ostalih mađarskih regija možete upoznati kroz jednodevne izlete.  Na primer, jezero Balaton, čija je boja vode bliska onoj koju ima Jonsko more, je na samo sat vremena voženje od centra. Možete posetiti lokalne vinske podrume, mala sela, zamkove, parkove i druge atrakcije, a da vam i dalje Budimpešta bude baza.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *