5 razloga zbog kojih su štampane knjige bolja opcija od digitalnih

U digitalnom dobu, punom neverovatno modernih pogodnosti, čini se kao da su nam potrebni veliki razlozi da bismo i dalje koristili stvari koje se više ne smatraju modernim, a do pre svega nekoliko godina nisu imale alternativu. Jedna od njih definitivno je i kupovina, odnosno čitanje štampanih knjiga.

Digitalne knjige sve su popularnije, a u zemljama koje već imaju većinski digitalno pismeno stanovništvo i koje se smatraju vrlo tehnološki razvijenim, može se reći da je format digitalne knjige i definitivno preuzeo primat. 

Veliki izbor knjga online i nama omogućava da putem Interneta kupimo, a zatim kada odaberemo digitalni format knjige, uživamo i u njihovom iščitavanju sa ekrana. Ne moramo se čak ni pomeriti iz stolice. Ipak, štampane knjige i dalje su popularne, a 5 razloga zbog kojih su one i dalje omiljen izbor čekaju vas u nastavku teksta.

#1 Iskustvo čitanja štampane knjige je nezamenjivo digitalnim formatom

Veliki deo čitalačke publike reći će kako je sam osećaj prelistavanja stranica tokom iščitavanja knjiga potpuno nezamenjiv. 

Miris knjige, osećaj papira pod prstima, pa i specifičan zvuk koji se stvori pri okretanju listova, nikako ne može biti zamenjen digitalnim formatom. Svako ko istinski uživa u samom iskustvu koje čitanje štampane knjige sa sobom donosi, ovo iskustvo će smatrati značajnim.  

#2 Čitanje štampanih knjiga je zdravije od čitanja digitalnih

Čitanje štampanog formata je mnogo zdravije od čitanja digitalnih. Sigurno već znate koliko ekrani, kao i plavo svetlo koje emituju, imaju negativnog uticaja na vid? S obzirom na to da ogrman broj poslova podrazumeva upravo višečasovno gledanje u ekran, preporučljivo je koristiti svaki slobodan trenutak za odmaranje očiju. Ne samo da konstantno gledanje u ekrane vremenom može da “pokvari” vid, već plavo svetlo može i da nas spreči da imamo kvalitetan i redovan san

knjige-knjiga-stampane

Da li ste znali da je upravo gledanje u ekran i jedan od glavnih krivaca za probleme sa spavanjem? Knjige se najčešće čitaju upravo u periodu pred spavanje, pa je jasno zbog čega je bolje da se informacije iz njih apsorbuju u štampanom formatu. Zdravije je i lepše se spava! 

#3 Štampane knjige omogućavaju bolje upijanje informacija

Sudeći prema istraživanju, štampane knjige čitaoci ocenjuju kao one iz kojih su zapamtili više informacija i čiji su sadržaj istinski upili. Osim toga, pokazano je da čitaoci štampanih knjiga tokom čitanja imaju mnogo više empatičnih osećanja, da uspevaju da bolje “zarone” u štivo, a i da jasnije razumeju same poruke i narativ knjiga.

Štampane knjige omogućavaju lako praćenje toga dokle je čitaoc stigao sa čitanjem, a broj stranica koji je već pročitan i stoji sa leve strane tokom čitanja omogućava mu da u svakom trenutku jasno uoči napredak koji je ostvario, te se tako i motiviše da nastavi da čita i upija sadržaj. 

#4 Manje su šanse da ćete se dekoncentrisati tokom čitanja

Verovatno vas ne iznenađuje informacija da su ljudi koji čitaju knjige u digitalnom formatu mnogo skloniji dekoncentraciji tokom čitanja od onih koji knjige čitaju u štampanom formatu. 

Bilo da se računar, tablet ili telefon koriste zarad čitanja, šanse da vam usred ekrana “iskoči” nešto što može da deluje zanimljivije od same knjige su ogromne. Čak i ukoliko se samo ne pojavi, postoji šansa da se sami setite kako ne bi bilo loše za čas videti meteorološku prognozu za sutra, ili na brzinu pročitati vesti, odgovoriti prijatelju na poruku i sl.

S druge strane, kod čitanja štampane knjige čitaoc se može potpuno izolovati od okolnih dešavanja i svu svoju pažnju usmeriti isključivo na knjigu i čitanje. Čitanje knjige u štampanom formatu može biti čak i odličan izgovor za gašenje zvuka na mobilnom telefonu i odmaranje od svih digitalnih uređaja, koje nam je svima ponekad potrebno. 

#5 Posedovanje biblioteke u kući može da deluje podsticajno

Učenici i studenti koji odrastaju u domu u kome imaju biblioteku često su i bolji učenici, motivisaniji za širenje sopstvenih znanja i skloniji akademskim uspesima od onih koji ne žive okruženi knjigama. 

Biblioteka u kući, kako istraživanja pokazuju, može da deluje vrlo pozitivno na edukaciju i želju za učenjem kod dece i mladih. Knjige koje se nalaze u domu decu od malih nogu ohrabruju da čitaju iz zabave, da razgovaraju sa roditeljima o tome šta su pročitali i da knjige od malih nogu doživljavaju kao obavezan sastavni deo života.

Iako štampane knjige imaju pregršt prednosti, moramo reći da i digitalne knjige imaju njih nekoliko. Koje vi knjige više volite da čitate – štampane ili digitalne? Sigurni smo da i sami vidite prednosti oba formata, a svakako je najvažnije to da uživate u samom sadržaju štiva koje čitate! 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *